Фон дер Лайен: ЕС подкрепя идеята за “коронаоблигации”

Членовете на Европейската комисия се срещнаха да обсъдят кризата с коронавируса, 20 март 2020 г. [Туитър акаунт на Урсула фон дер Лайен]

Европейската комисия е готова да разгледа възможността за емитиране на общи дългови книжа в еврозоната, за да помогне на блока да преодолее огромното икономическо въздействие от избухването на новия коронавирус, заяви Урсула фон дер Лайен в петък (20 март).

“Разглеждаме всички инструменти и каквото може да помогне, ще бъде използвано”, заяви председателят на ЕК пред германското радио Deutschlandfunk. “Това се отнася и за т. нар. “коронаоблигации”. Ако помогнат и са правилно структурирани, ще бъдат емитирани”.

Коментарите на фон дер Лайен – член на германската консервативна партия ХДС, която отдавна се противопоставя на обединяването на дългове със силно задлъжнели членове на Европейския съюз, като Италия – предполагат, че вече се работи по консенсус за подобна стъпка.

Премиерът на Италия Джузепе Конте, чиято страна даде най-много жертви в пандемията, отколкото всяка друга страна, включително Китай – призова за създаване на специални “коронаоблигации” или европейски гаранционен фонд, които да помогнат на държавите от ЕС да финансират здравните си разходи и спасителните си програми.

Германия, най-голямата икономика на блока, се противопостави на издаването на общ дълг в еврозоната в разгара на финансовата криза от 2008 г., довела еврото до ръба на колапса.

Попитана за предложението на Конте, Меркел заяви, че по-рано тази седмица министрите на финансите в еврозоната са обсъждали мерки за подкрепа на икономиките си, но не са достигнали до финални заключения.

Германският финансов министър Олаф Шолц посочи, че държавите членки с по-високи нива на дълг трябва да имат фискалната свобода за въвеждане на пакети от стимули.

Фон дер Лайен подчерта: “Същото се отнася и за правилата за дълга – облекчаваме ги, така че държавите да имат възможността да използват финансови ресурси. Раглеждаме всичко – всичко, което би ни помогнало в тази криза, ще бъде използвано, за да подкрепим икономиката”.

Еврокомисарят по икономика  Паоло Джентилони заяви в петък, че Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) – спасителният фонд на еврозоната – е най-подходящ за издаване на “коронаоблигации”, необходими за финансирането на спешните мерки.

Облигациите са “пазарни операции и трябва да бъдат емитирани от финансови структури. Най-подходящата за това е ЕСМ”, заяви Джентилони пред RAI Radio 1.

Той добави, че все още няма окончателно решение, но “дискусиите трябва да продължат”.

Идеята за “коронаоблигации”, емитирани от Европейския механизъм за стабилност има подкрепата и на някои ръководители в Европейската централна банка, посочи източник на “Ройтерс” в четвъртък.