Фон дер Лайен настоява за квота за жени в управителните съвети на компаниите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призовава за квоти за жени в управителните съвети на компаниите. EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се зае да засили представителството на жените в управителните съвети на компаниите. Тя се опитва да върне на масата за преговори законодателството за квоти за жени, което беше блокирано през 2012 г.

„Време е да продължим напред с това досие“, заяви Фон дер Лайен пред „Файненшъл Таймс“ в сряда (12 януари). Тя е първата жена начело на Европейската комисия.

„Законопроектът стои на рафта вече 10 години, но през тези 10 години имаше много движение.”, посочи тя.

Фон дер Лайен каза, че има „огромни“ доказателства, че компаниите, в които има жени в заседателните зали, са по-успешни и въвеждането на законови изисквания ускорява темпото на напредък към по-балансирано представителство между половете.

Въпреки това инициативите за равенство между половете в ЕС са в застой, включително законовото предложение от 2012 г., което призовава листнатите на борсата компании в блока да дадат поне 40% от местата си управителните съвети на жени.

Някои държави от ЕС отказаха да приемат тази цел като закон, включително Германия и някои скандинавски и балтийски държави.

Фон дер Лайен подчерта, че е готова да работи с Франция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, за да започне работа по бъдещото законодателство. Тя се се надява, че Берлин ще се откаже от опозицията си, след като там вече работи ново правителство .

Законодателите на ЕС трябва да се стремят да уредят директивата през първата половина на годината, ако е възможно, и споразумението „определено“ може да бъде сключено до края на  2022 г., каза фон дер Лайен.

Директивата не предвижда санкции за онези компании, които не спазват законодателството. Това решение се оставя на  държавите-членки и няма да се прилага за малки и средни компании.

Към момента Франция има най-силно женско представителство в заседателните зали на най-големите листвани компании – 45%, според доклада, срещу 30% средно за ЕС като цяло.

Стратегията на ЕС за равенство между половете за периода 2020—2025 г. е плод на ангажимента на Комисията на председателя Фон дер Лайен. В стратегията са представени политически цели и действия за постигане на значителен напредък до 2025 г. Целта е изграждане на съюз, в който жените и мъжете са свободни да следват пътя, който са избрали в живота си чрез равни възможности да просперират и могат да участват и ръководят европейското общество на равни начала.

Основните цели са премахване на насилието, основано на пола, оспорване на стереотипите, свързани с пола, преодоляване на неравенството между половете на пазара на труда и постигане на равнопоставено участие в различните сектори на икономиката.

Други акценти са преодоляване на разликите в заплащането и в пенсиите на жените и мъжете, преодоляване на разликите по отношение на полагането на грижи и постигане на равновесие между половете в политиката и ръководните длъжности.