Фон дер Лайен: Няма да има нови търговски преговори с Лондон

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "ЕС ще продължи да бъде креативен и гъвкав в рамките на протокола. Но ние няма да предоговаряме". [Europe by Satellite]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя, че ЕС няма да отвори отново противоречивия протокол за Северна Ирландия, ключова част от споразумението за Брекзит с Обединеното кралство. Това се случва само ден след като британският премиер Борис Джонсън публикува документ, в който излага плановете си за предоговаряне.

“ЕС ще продължи да бъде креативен и гъвкав в рамките на протокола. Но ние няма да предоговаряме “, каза фон дер Лайен в четвъртък (22 юли) след разговор с Джонсън.

Коментарите идват в деня, след като министърът на Брекзит Дейвид Фрост представи документ, който Великобритания се надява да послужи като основа за възобновяване на части от протокола.

Документът, който беше една от най-тежките части на преговорите за Брекзит, на практика създава митническа граница между Великобритания и Северна Ирландия, за да се избегне твърда граница с Република Ирландия.

“Премиерът заяви, че начинът на действие на протокола в момента е неустойчив. Решенията не могат да бъдат намерени чрез съществуващите механизми на протокола. Ето защо бяхме изложили предложения за значителни промени в него“, се казва в позицията на Лондон.

“Има огромна възможност да се намерят разумни, практически решения за трудностите, пред които са изправени хората и бизнеса в Северна Ирландия, и по този начин да се поставят отношенията между Обединеното кралство и ЕС на по-добра основа“, добави говорителят на Джонсън, като се позова на неравен старт, както дипломатически, така и политически, в отношенията след Брекзит.

Въпреки все по-войнствения език на Фрост и други британски министри за предоговаряне на протокола през последните седмици, британските служители опровергаха идеята, че Лондон просто иска да отвори отново протокола. Вместо това служителите казват, че искат да преговарят за по-устойчиво прилагане на протокола, което ще намали прекъсванията на доставките за бизнеса и гражданите в Северна Ирландия.

Те също така посочиха напрежението сред пробританската юнионистка общност в Северна Ирландия. Те смятат, че защитата на единния пазар на ЕС и отношенията север / юг в Ирландия са коз, който намалява до минимум отношенията между Северна и Великобритания, казват лондонските власти.

Документът също така предлага да се премахне Европейският съд от каквато и да било надзорна роля по отношение на протокола.

За момента Великобритания избра да не се позовава на член 16 от протокола, който позволява на която и да е от страните да спре части от споразумението в случай на извънредна ситуация. Властите в Лондон твърдят, че правителството на Джонсън иска да постигне консенсусно споразумение. Те обаче признават, че всички варианти, включително член 16, остават на масата.

Въпреки това, ниското доверие в правителството на Джонсън, което преобладава сред представителите на  ЕС и някои дипломати, едва ли ще доведе до нови отстъпки за Лондон по споразумение, което Джонсън е подписал през 2019 г. , и което беше обсъдено и ратифицирано от законодателите на Обединеното кралство.

Някои дипломати заявяват, че Обединеното кралство многократно е нарушило думата си по време на процеса на преговори с Брюксел.

Британски медии коментират, че Лондон не е очаквал ЕС да приложи новия митнически режим толкова строго. Служители на ЕС пък смятат, че в продължение на четири години след референдума за напускане на блока, Обединеното кралство е имало достатъчно време да се подготви за живота извън единния пазар.

“Прекалено много ли е да очакваме Обединеното кралство да застане зад онова, за което е договорило, подписало и ратифицирало“, заяви в отговор Туитър говорителят на германското правителство Себастиан Фишер.