ЕС предлага пълна забрана на вноса на руски петрол в рамките на шест месеца

Предложението на Комисията ще доведе до поетапна забрана за внос на петрол от Русия за период от шест до осем месеца, като на Унгария и Словакия ще бъде позволено да отнеме още няколко месеца, казаха представители на ЕС.  [@ European Union 2022 - Source : EP]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи шестия пакет от санкции срещу Русия в сряда (4 май), включително „пълна забрана на руския петрол“ и рафинирани петролни продукти след шест месеца, както и още санкции срещу банките.

„Днес ще предложим пълна забрана на руския петрол от Европа“, каза  Фон дер Лайен в дългоочакваната реч пред Европейския парламент в Страсбург.

„Това ще бъде пълна забрана за внос на руски петрол – морски и тръбопроводен, суров и рафиниран“, уточни тя.

Цените на петрола се повишиха веднага след съобщението. Шестият пакет от санкции включва и изключване на най-голямата руска банка „Сбербанк“ от глобалната платежна система SWIFT.

Председателят на Европейската комисия призна, че забраната „няма да бъде лесна“ за прилагане, „защото някои държави-членки са силно зависими от руския петрол“.

„Но ние просто трябва да го направим“, добави тя и обясни, че мерките ще лишат руската икономика от средства, използвани за водене на война, диверсификация и модернизация.

За да се сведе до минимум въздействието върху икономиката и обществото, Фон дер Лайен каза, че поетапното спиране на руския петрол ще бъде осъществено „по начин“, който позволява да се осигурят алтернативни маршрути за доставка.

„Ще спрем доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината“, добави тя и посочи, че това ще увеличи максимално натиска върху Русия, като същевременно ще сведе до минимум съпътстващите щети за европейската икономика.

Посланиците от 27-те държави-членки от блока днес ще проведат първите дискусии по предложението, което се нуждае от единодушно одобрение от страните от ЕС, преди да бъде прието. Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха в Брюксел на 24-25 май, където се очаква пакетът от санкции да бъде официално одобрен.

Пълният текст на предложението ще бъде публикуван по-късно днес. В документ, видян от АФП, предложението на Фон дер Лайен позволява на Унгария и Словакия, които силно зависят от руския петрол, да получат повече време, за да изпълнят забраната.

Служители на ЕС късно във вторник предадоха проекта на плана на държавите-членки за нов пакет от санкции заради войната на Русия в Украйна.

„Работим по шестия пакет от санкции, който има за цел да деактивира повече банки от SWIFT и да се справим с вноса на петрол“, написа в Туитър върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Новият пакет от санкции стана възможен, след като Берлин се отказа от съпротивата си, като вицеканцлерът Роберт Хабек съобщи на енергийните министри от блока в понеделник, че „Германия не е против петролното ембарго на Русия“.

Германия е внесла 35% от суровия си петрол от Русия през 2021 г., но през последните седмици намали вноса до 12%, съобщи германското министерство на икономиката в неделя.

Поетапен отказ 

За някои страни ще бъде много трудно да подкрепят петролното ембарго. Служители на ЕС и европейски дипломати в Брюксел казаха пред Франс Прес, че има разногласия по отношение на плана.

Предложението на Комисията ще доведе до поетапна забрана за внос на петрол от Русия за шест до осем месеца, като на Унгария и Словакия ще бъде позволено да го отложат с още няколко месеца.

Словакия, която като Унгария е почти 100% зависима за гориво от руския петрол, идващ през газопровода „Дружба“, заяви, че ще й трябват няколко години.

Рафинерията в Словакия е проектирана да работи с руски петрол и ще трябва да бъде ремонтирана основно или преустроена, за да се справи с вноса от другаде, което е скъп и дълъг процес.

Други официални лица казаха, че България и Чехия също могат да  поискат забавяне на санкциите.

Европейски дипломат предупреди, че предоставянето на изключения на една или две силно зависими държави може да предизвика ефект на доминото от искания за освобождаване, което би подкопало ефекта от ембаргото.