Еврокомисията осветли предстоящия план за възстановяване

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен се обръща към Европейския парламент относно актуализирания бюджет на ЕС и фонда за възстановяване след COVID-19. [Danina Le Lardic/European Parliament]

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен хвърли светлина върху предстоящия план за възстановяване след COVID-19 в Европейския парламент в сряда (13 май). Тя обаче не разкри размера на актуализираното предложение за бюджет на ЕС, което ще бъде в основата на плана.

“Трябва да подкрепим онези, които се нуждаят най-много от средствата”, каза фон дер Лaйен пред евродепутатите. Планът ще бъде представен в сряда (20 май).

“Трябва да настояваме за инвестиции и реформи, да укрепим икономиките си като се съсредоточим върху общите ни приоритети като Европейската зелена сделка, дигитализацията и устойчивостта“, заяви председателят на Комисията.

Както беше обявено по-рано, планът за възстановяване ще се основава на седемгодишния бюджет на ЕС и ще бъде допълнен от инструмент за възстановяване. Това означава, че Комисията ще предложи да заеме фиксирана сума от пазарите, използвайки гаранции, предоставени от държавите членки.

Фон дер Лайен обаче не разкри размера на инструмента за възстановяване или на обновения бюджет на ЕС. В същото време Европейският парламент поиска пакет на стойност 2 трилиона евро.

Пакет за възстановяване на основата на три стълба

Фон дер Лайен посочи, че по-голямата част от парите ще отидат за Инструмента за възстановяване и устойчивост, за да се финансират публични инвестиции и реформи. Тези средства ще бъдат включени в рамката на Европейския семестър за координиране на икономическата политика с цел да се подпомогне прехода на Европа към климатично неутрална, дигитализирана и устойчива икономика.

Въпреки че фондът ще бъде на разположение за всички държави-членки на ЕС, той ще се съсредоточи върху областите, които са най-засегнати от ограничителните мерки, наложени по време на пандемията от коронавирус. За тази цел Комисията планира да допълни кохезионния фонд в рамките на настоящия бюджет на ЕС и да разпредели парите по държави въз основа на “тежестта на икономическото и социалното въздействе на кризата”.

Вторият стълб на Инструмента за възстановяване ще се стреми да мобилизира частните инвестиции, за да стартира отново икономиката, с особен акцент върху стратегическите сектори.

Фон дер Лайен обяви, че ще укрепи InvestEU, инвестиционният инструмент, който наследи т. нар. “План Юнкер”, и ще създаде “Стратегически инструмент за инвестиции”. Новият инструмент “помага на инвестиците във вериги от решаващо значение за бъдещата устойчивост и стратегическа автономия на ЕС, като фармацевтичния сектор, например”.

Председателят на Комисията потвърди и намерението си да създаде инструмент за платежоспособност, който да спомогне за рекапитализацията на компаниите в сферата на здавеопазването, изложени на риск в резултат на карантинните мерки.

В третия стълб фон дер Лайен възнамерява да засили инструментите, доказали значението си по време на пандемията – от RescUE (природни бедствия) до Horizon Europe (изследвания и иновации). Председателят на ЕК цели да създаде и специална програма за здравеопазване.

Комисията възнамерява да засили сътрудничеството с държави в съседство с ЕС, включително сътрудничеството за развитие и предприсъединителната помощ за Балканите.

Краткосрочен инструмент

Фон дер Лайен вижда бюджета на ЕС и Инструмента за възстановяване като допълнение на “трите безопасни мрежи”, които бяха предварително договорени от лидерите на ЕС, Това са – новата кредитна линия за компании, предоставена от Европейската инвестиционна банка; новите заеми за държави, засегнати от коронавируса, предоставени от спасителния фонд на ЕС (Европейски механизъм за стабилност); и инструментът SURE, представен от Комисията, за подкрепа на схемите срещу временната безработица в страните в ЕС.

Председателят на Комисията заяви, че инструментът за възстановяване е краткосрочен и ще бъде фокусиран върху първите години на възстановяването. Той ще включва безвъзмездни средства и възможност за предварително предоставяне на част от средствата през 2020 г. чрез използване на доказани модели на финансиране въз основа на национални гаранции.

Особено тежко засегнати страни като Италия или Испания предупредиха за необходимостта от бърза реакция, за да се справят с икономическия спад вследствие на епидемията от коронавирус. Връзката между бюджета на ЕС, който вече бе причина за спорове в Евросъвета преди избухването на кризата, и фонда за възстановяване обаче ще направи политическата дискусия още по-трудна.

Николина Бръняк, хърватски държавен секретар за сътрудничество с Европейския парламент, заяви, че Съветът ще трябва да проучи подробно предложението на Комисията преди да излезе с позиция.

Самият Европарламент отчасти приветства предложението на фон дер Лайен, но постави под въпрос степента на амбиция и поиска допълнителни подробности относно сумите. Очаква се Комисията да представи плана си следващата сряда (20 май).

Председателят на Комисията призна, че цената на възстановяването на икономиката на ЕС е тази на нарастване на дълга. “Трябва смело да използваме тази възможност, за да изградим модерна, чиста и здрава икономика, която да осигури работата на следващото поколение”, заяви фон дер Лaйен пред Европейския парламент. Тя допълни, че планът за възстановяване “е роден от необходимост, но е предназначен за бъдещето”.