Франкфурт спечели от Брекзит като привлече лондонските банки

Бизнес районът във Франкфурт по залез. [Mauritz Antin / EPA / EFE]

Хубертус Вает беше сметнат за луд, когато започна инициатива за привличане на банки, базирани в Лондон, във Франкфурт след Брекзит.

“Луд ли сте? Какво пушите?“ Това попитаха критиците на управляващия директор на инициативата Frankurt Main Finance. Целта е да се рекламира града, а очакванията на Вает са за нови около 10 хил. работни места.

Сега никой не се смее да се подиграва.

Повече от четири години след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, Франкфурт излиза победител по привличане на финансовите капитали на ЕС, изпреварвайки Париж, Милано и Амстердам.

Бундесбанк изчисли, че негерманските банки могат да прехвърлят 675 милиарда евро в най-голямата европейска икономика. Това е малко над половината от общия размер на активите (1,3 трилиона евро), които ЕЦБ е изчислила, че ще бъдат прехвърлени в еврозоната от Великобритания преди Брекзит.

След референдума през 2016 г. банковите гиганти Morgan Stanley, JP Morgan и Goldman Sachs обявиха, че ще прехвърлят над 350 милиарда евро комбинирани активи от Лондон към Германия.

Повече от 60 международни банки също се насочват към Франкфурт.

“Нов Лондонски мост”

Кампанията на  Вает  започна на следващия ден след референдума.

“В седем сутринта след гласуването натиснахме бутона и кампанията започна“, каза той, като се представихме като  “нов Лондонски мост“.

Вает очаква създаване на нови до 10 000 работни места във Франкфурт. Тази прогноза на някои се струва твърде самоуверена. Местната банка Helaba  има по-скромни очаквания – до 3500 работни места.

Но банкерите, които вече са се преместили във Франкфурт, вярват, че други ще се присъединят към тях, тъй като на 1 януари базираните във Великобритания финансови компании ще загубят много от правата си за правене на бизнес с клиенти в Европейския съюз.

Мартин Кембъл, мениджър на риска в голяма японска банка, който се премести от Лондон през 2019 г., каза, че бавният приток засега е само защото клиентите все още не са преминали към използване на дъщерни дружества от ЕС, а не лондонски операции.

“Съгласно правилата на ЕС банкерите в Лондон могат да извършват транзакции в европейско дъщерно дружество от бюрото си в Лондон. Това престава да е възможно на 1 януари“, обясни той.

Банките също така са предпазливи да обявяват движенията си, тъй като “дискурсът около Брекзит е толкова ужасяващо токсичен, че търговските дружества се опасяват да изнасят плановете си публично”, каза той.

Карстен Лол, партньор в консултантската компания Linklaters, вярва, че ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел, международните фирми ще наемат офиси във Франкфурт.

Той изчислява, че притокът на банкери след Брекзит би повишил драстично цените на имотите в германския град.

Предимствата на Франкфурт

Във Франкфурт е  централата на Европейската централна банка.

Преди Брекзит голямата финансова общност на Франкфурт – около 65 000 банкери, бе фокусирана върху търговското банкиране, а не върху инвестиционното, според Кембъл.

“Идеята за голяма международна инвестиционна банка във Франкфурт не съществуваше“, каза той. “Така че Брекзит създаде инвестиционно банково дело във Франкфурт”

Вает вярва, че след като веднъж банкерите се преместят от Лондон, те вече няма да погледнат назад.

Докато някои отхвърлят Франкфурт като скучен в сравнение с оживения Лондон, други се радват на града от 700 000 жители, защото е по-малък, по-спокоен и има много зелени площи.

“В  Лондон пътувах повече от час до работа. А какво трябваше да преживея, за да си намеря жилище, което мога да плащам “, каза Кембъл.

“Тук във Франкфурт живея в апартамент, който е на 20 минути с колело или с обществен транспорт до офиса ми“, коментира той и добави, че съпругата му може да отскочи да обядват заедно.