Франция иска отмяна на бюджетните правила на ЕС през 2021 г.

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер присъства на пресконференция, за да представи подробности относно облекчаването на ограничителните мерки в страната на фона на продължаващата пандемия от коронавирус в хотел Matignon в Париж, Франция, 07 май 2020 г. [EPA-EFE / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT]

В четвъртък (21 май) Франция призова ЕС да отмени строгите си бюджетни правила за държавите членки за тази и следващата година поради тежко засегнатите им икономики вследствие на пандемията от коронавирус.

“Нищо не е по-лошо от това да възобновите икономиката, като същевременно поставите спирачки на публичните разходи”, каза френският финансов министър Бруно Льо Мер пред в. “Ле Фигаро”.

“Това е грешката, която направихме през 2009 г.”, добави той, като се позова на последствията от финансовата криза през 2008 г.

“Надяваме се правилата на Пакта за стабилност да бъдат отменени за 2020 г., а също и за 2021 г”, заяви Льо Мер.

Според правилата на Европейския съюз, държавите членки трябва да ограничават бюджетния си дефицит до 3% от БВП и да поддържат съотношението дълг към БВП не повече от 60%.

По-рано тази седмица председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че коронавирусната криза ще бъде добър повод за модернизиране на Пакта за стабилност и растеж на ЕС и на основните му насоки за икономическа политика, които определят бюджетните правила.

Действието на пакта действително беше спряно заради кризата след като Брюксел се съгласи да позволи на 27-те  държави членки да надхвърлят лимитите на разходите и заемите в опитите си да възстановят икономиките си.

“Смятам, че условията на Пакта за стабилност и растеж трябва да бъдат преразгледани и опростени преди да бъдaт върнати, когато излезем от кризата”, посочи Лагард в понеделник.