Франция ще забрани на британските риболовни кораби да влизат в пристанищата й

Франция ще забрани риболовните лодки от  Обединеното кралство да влизат в пристанищата й от следващата седмица. Това е част от поредица от строги санкции срещу Обединеното кралство, освен ако Лондон не реши да разреши дългогодишния спор за лицензите за френски риболовни кораби. EPA-EFE/CRISTOPHE PETIT TESSON

Франция може да забрани риболовните кораби от Обединеното кралство да влизат в пристанищата й от следващата седмица. Това е част от поредица от строги санкции срещу Обединеното кралство, освен ако Лондон не реши да разреши дългогодишния спор за лицензите за френски риболовни кораби.

В изявление в сряда, 27 октомври, френският министър по европейските въпроси Клеман Бон и министърът по морските въпроси Аник Жирарден заплашиха със санкции. Те включват забрана на британски риболовни кораби да влизат в определени пристанища, засилен санитарен и митнически контрол, проверки за безопасност на британските кораби и повече проверки на камионите, които пътуват до и от Обединеното кралство.

Предвижда се мерките да влязат в сила на 2 ноември.

Френското правителство многократно обвинява Обединеното кралство, че не спазва ангажиментите си за риболова, определени в Споразумението за търговия и сътрудничество, което влезе в сила през януари, а спорът за лицензите започна само седмици след като Обединеното кралство напусна единния пазар на ЕС.

Франция казва, че нейните рибари са получили по-малко от половината лицензи, необходими за риболов в британски води, и че издадените им лицензи включват условия, които не са в търговската сделка между ЕС и Обединеното кралство.

Спорните френски лицензи се отнасят за водите до Нормандските острови. В началото на месеца една трета от френските лодки, кандидатстващи за лиценз във водите на остров Джърси, са били отхвърлени от местните власти.

„Въпреки интензивните дискусии, които продължиха 10 месеца, правителството на Обединеното кралство все още не е решило проблема“, се казва в изявлението.

„Обединеното кралство досега не успя да отговори на нашите искания и дори въведе нови условия, които не са предвидени в споразумението за търговия и сътрудничество“, се добавя в позицията на Париж.

От своя страна британските министри настояват, че 98% от заявленията от ЕС за лицензи за риболов са одобрени и реагираха гневно на заплахата от санкции.

Говорител на правителството  ги описа като „разочароващи и непропорционални, а не това, което бихме очаквали от близък съюзник и партньор“.

„Мерките, които с които Франция ни заплашва, изглежда не са съвместими със Споразумението за търговия и сътрудничество и с международното право“, каза говорителят на правителството. Той добави, че „ако бъдат изпълнени, мерките ще бъдат посрещнати с подходящ отговор“.

По време на парламентарно изслушване в парламента в сряда, Клеман Бон омаловажи заплахата от ответни санкции като заяви, че „нашата цел не е да налагаме тези мерки, а да получим лицензи“.

Споразумението за търговия и сътрудничество дава на рибарите от ЕС правото да продължат улова във водите на Обединеното кралство като част от преходния период до 2026 г., въпреки че корабите на ЕС, които искат да ловят в рамките на 12 мили от брега на Обединеното кралство, трябва да бъдат лицензирани и да докажат, че имат право на риболов в тези води.

Париж също така поиска Европейската комисия да разгледа всички възможни мерки по споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство.

Френското правителство предупреди, че ще обмисли допълнителни мерки. Париж призова ЕС да спре енергийните доставки за Великобритания и остров Джърси заради отказа на Обединеното кралство да предостави достатъчно лицензи за риболов на френските рибари.