Хаос във Великобритания: Остър недостиг на гориво, лекарства и касапи

Табела пред станция за гориво пред супермаркет "Теско" която се затвори след изчерпване на горивото, във Фриерн Барнет, Лондон, Великобритания, 29 септември 2021 г. Недостигът на шофьори на камиони и паниката при закупуване доведоха до недостиг на гориво в  бензиностанциите в цялата страна. [EPA-EFE/NEIL HALL]

Повече от две хиляди британски бензиностанции все още са затворени заради липса на гориво. Недостигът на шофьори на камиони наруши доставките и в аптеките, а фермерите предупредиха, че липсата на касапи може да доведе до масово избиване на прасета.

Тази седмица в страната цареше хаос. Пред бензиностанциите избухнаха битки, докато изнервени шофьори се опитваха да заредят стари бутилки от вода с бензин. Британските министри многократно заявиха, че кризата отслабва, въпреки че в сряда наредиха на военните да имат готовност за транспортиране на  цистерни с гориво.

Кабинетът на Борис Джонсън отхвърли обвиненията, че недостигът на камиони е причинен от напускането на Великобритания от Европейския съюз. Те посочиха подобни недостатъци и на други места в Европа, където ограниченията заради пандемията спряха хиляди тестове на шофьори на камиони.

Асоциацията на търговците на бензин на дребно, която представлява 65% от 8 380 британски бензиностанции, обяви в четвъртък, че в 27% от обектите липсва гориво, 21% имат само един вид гориво на склад, а 52% имат достатъчно бензин и дизел.

„Това се случва поради безпрецедентно търсене“, каза изпълнителният директор на асоциацията Гордън Балмър. Той допълни, че персоналът на бензиностанциите се оплаква от вербално и физическо насилие.

Репортерите на Ройтерс посетиха 10 бензиностанции в Лондон и околните райони в четвъртък. Три бяха отворени. Опашки се виеха пред от една от отворените станции, където човек от персонала, се опитваше да насочва водачите.

Недостигът на шофьори засегна и аптеките. Говорител на асоциацията, която представлява големи аптечни вериги, съобщи, че е засегната цялата система на доставки.

Освен гориво и лекарства, селскостопанската индустрия предупреди, че стотици хиляди прасета може да се наложи да бъдат избити в рамките на седмици. Те призовават правителството да издаде визи, за да позволи чуждестранни работници да влязат в страната.

Данните на министерството на транспорта показват, че автомобилният трафик е намалял с 6% в понеделник спрямо предходната седмица. Англия прекрати ограниченията заради пандемията на 19 юли.

Скокът на цените, който се очаква да нарасне, заплашва да подкопае икономическия растеж на Великобритания, която очаква тази година 7% ръст.

Въпреки това, данните, публикувани от националната статистика в четвъртък, показват, че икономиката през периода април-юни е нараснала повече, отколкото експертите предполагаха.

Избиване на прасета

Кризата с бензиностанциите предизвика коментари в някои европейски столици, като висши политици предполагат, че недостигът на камиони във Великобритания е явна последица от референдума от 2016 г., който доведе до напускане на ЕС.

Британските министри отрекоха това, въпреки че десетки хиляди шофьори на камиони от ЕС напуснаха след Брекзит.

Острият недостиг на месари и касапи в месопреработвателната промишленост се влоши от ковид и имиграционната политика на Великобритания след Брекзит, която ограничи потока на източноевропейски работници.

Лизи Уилсън, служител в Националнатата асоциация на свиневъдите, заяви, че заради недостиг на месари, че се работи с 25% намален капацитет.

Недостигът на касапи предвещава масово избиване на прасета и големи загуби на свинско месо, ако правителството не разреши визи за източноевропейците, които преди Брезкит бяха основната работна ръка в бранша.

„В момента в една от фермите има около 120 000 прасета, които вече трябваше да бъдат заклани, пуснати във веригата и да са изядени досега“, каза Уилсън.