Хърватските политици водят бурни дискусии за приемането на еврото

Дарко Класич от Хърватската социаллиберална партия каза, че влизането в еврозоната ще даде на Хърватия и нейната икономика огромен геостратегически чадър в бурни времена. [ Shutterstock / lovelyday12 ]

Депутатите от управляващата коалиция и други лявоцентристки партии приветстваха възможното приемане на еврото, докато десните депутати се изказаха категорично против тази възможност в ожесточен парламентарен дебат.

Разходите за адаптиране на системата за въвеждане на еврото ще бъдат около два милиарда куни (266 милиона евро), обяви финансовият министър Здравко Марич по време на дебата по законопроекта за еврото в парламента, като подчерта, че положителните аспекти ще надхвърлят отрицателните.

Дарко Класич от Хърватската социаллиберална партия заяви, че влизането в еврозоната ще даде на Хърватия и нейната икономика огромен геостратегически чадър в бурни времена. Крешо Беляк от Хърватската селска партия каза, че Хърватия „най-накрая“ въвежда еврото.

Анка Мрак Тариташ от либералната партия ГЛАС каза, че влизането в еврозоната е успех за всяка страна и че се надява ползата от въвеждането му да надмине възможните неуспехи. Говорейки за ползите, тя спомена намаляване на разходите по заеми, по-ниските транзакционни разходи, както и стимулите за износ и чуждестранните инвестиции.

„Това е най-доброто нещо, което можеше да се случи на Хърватия“, посочи Борис Лаловац от Социалдемократическата партия.

От друга страна, Мариян Павличек от Коалицията на хърватските суверенисти каза, че стандартът на живот „допълнително ще спадне“. Той заяви, че цените на стоките и услугите са поскъпнали значително през първата година в страните, въвели еврото, докато заплатите и пенсиите не са се увеличили и че Хърватия няма да бъде изключение.

Звонимир Троскот от партия „Мост“ (крайнодясна формация) каза, че хърватската икономика не е готова за еврозоната и това ще ускори емиграцията.

Законопроектът определя основните принципи за въвеждане на еврото, включително защитата на потребителите, забрана на неоправдано увеличение на цените, приемственост на правните инструменти, ефективност и прозрачност на потребителската информация, посочи Марич.

Законопроектът съдържа и разпоредби за показването на цените в двете валути като мярка за защита на потребителите. Търговските предприятия ще бъдат задължени да показват ясно двойните цени, като видимо отбелязват обменния курс. Това задължение ще се прилага от септември тази година и изтича в края на 2023 г.

„При условие, че Хърватия изпълни поставените условия и процесът на въвеждане на еврото е завършен, еврото ще бъде въведено на 1 януари 2023 г.“, каза Марич.