Четири държави участват в надпреварата за нов шеф на спасителния фонд на ЕС

Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност, Клаус Реглинг ще напусне поста си през октомври тази година. Надпреварата за неговото наследяване започна. [Yannis Kolesidis (EPA-EFE)]

Мандатът на настоящия управляващ директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг приключва през октомври 2022 г. Четири страни от еврозоната предложиха негов наследник.

Министрите на финансите от еврозоната ще обсъдят кандидатите на срещата си на 23 май и ще гласуват за наследника на Реглинг на 16 юни. Успешният кандидат ще трябва да спечели 80% от гласовете, за да бъде избран за петгодишен мандат начело на спасителния фонд на ЕС.

Европейският механизъм за стабилност е междуправителствена организация, обединяваща всички членове на еврозоната, която е натоварена със задачата да подкрепя държавите-членки, които изпадат в финансови затруднения – например ако не могат повече да обслужват публичните си задължения или ако техният финансов сектор е в затруднение и заплашва да дестабилизира състоянието на страната.

Той беше създаден през октомври 2012 г. като наследник на Европейския фонд за финансова стабилност, който беше създаден като временна опора за предоставяне на спешна помощ на Гърция, Ирландия и Португалия по време на дълговата криза в еврозоната.

За да получат финансова подкрепа обаче, страните трябва да подадат официално искане и да се ангажират с реформи.

Кандидатите

Правителствата на Италия, Нидерландия, Португалия и Люксембург номинираха по един кандидат за поста малко преди крайния срок в понеделник (2 май). Това съобщи в изявление за пресата ирландският министър на финансите и председател на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Италия номинира Марко Бути, който беше ръководител на отдела по икономическите и финансовите въпроси в Европейската комисия от 2008 до 2019 г., преди да се присъедини към еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони като началник на кабинета.

В настоящата си роля Бути е един от основните архитекти на реформата на рамката за макроикономическо управление и фискалните правила, които трябва да бъдат предложени по-късно тази година.

Междувременно нидерландското правителство номинира Мено Снел, който беше държавен секретар по финансите от 2017 до 2019 г.

Португалия номинира Жоау Леау, който беше министър на финансите в правителството на премиера Антониу Коща от 2020 г. до март 2022 г.

Люксембург издигна Пиер Граменя, също бивш министър на финансите, който заемаше този пост от 2013 до януари 2022 г.

Финансовите министри от еврозоната ще имат възможността да гласуват за един от бившите си колеги, който да поеме поста от настоящия управляващ директор Клаус Реглинг.

Край на дълга кариера

71-годишният Реглинг е първият и единствен управляващ директор на Европейския механизъм за стабилност от създаването му през 2012 г., по време на дълговата криза в еврозоната.

Реглинг е и предшественикът на Марко Бути като ръководител на отдела  по финансовите въпроси в Европейската комисия от 2001 до 2008 г. В началото на 90-те години той работи за германското министерство на финансите, помагайки за поставянето на основите на икономическия и валутен съюз.

В края на 2021 г. Реглинг разкритикува публично фискалните правила на ЕС, за които той помогна да бъдат въведени, като „икономически безсмислени“.

„Политиците трябва да са наясно, че една страна може да заема твърде много, но и твърде малко“, каза той, докато икономистите от спасителния фонд настояваха за увеличаване на лимитите на публичния дълг предвид ниските лихви.

Мандатът на Реглинг изтича на 7 октомври, след което новият управляващ директор ще поеме юздите във време на висока икономическа несигурност и високи нива на публичен дълг.