Член на борда на ЕЦБ нарече криптовалутите опасна „къща от карти“

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета (в средата) силно разкритикува криптовалутите. [Stéphanie Lecocq (EPA-EFE)]

В реч в Ню Йорк, Фабио Панета от изпълнителния съвет на Европейската централна банка, разкритикува крипто валутите за липсата на прозрачност и рисковете, които крият за финансовата стабилност Той описа крипто-активите като „спекулативни активи, които могат да причинят големи щети към обществото“ и призовава за по-бързо и по-строго регулиране.

Речта на Панета в Колумбийския университет в понеделник (25 април) идва в момент, когато в институциите на ЕС се обсъждат няколко регламента и директиви за крипто валутите.

„Една мечта“

Като сравни дейността около крипто валутите с Дивия запад от 19-ти век, Панета я нарече „дигитална златна треска извън контрола на държавата“.

„Крипто евангелистите обещават рая на земята, използвайки илюзорен разказ за непрекъснато нарастващите цени на крипто активите, за да поддържат притока и по този начин инерцията, подхранваща крипто балона“, коментира финансистът.

Позовавайки се на предполагаемия разработчик на биткойн, най-известната от всички криптовалути, Панета каза: „Мечтата на Сатоши Накамото за създаване на надеждни пари си остана точно това – мечта“.

„Крипто-активите водят до нестабилност и несигурност – точно обратното на обещаното. Те създават нов Див Запад“, каза той.

Панета също така разкритикува високата консумация на енергия на така наречените принципи „Доказателство за работа“ (POW), които са в основата на някои блокчейн технологии като биткойн. POW изисква големи количества изчислителна мощност за решаване на математически проблеми, която се използва за проверка на крипто транзакции.

Загриженост за консумацията на енергия и финансовата стабилност

Според Кеймбриджския индекс на консумация на електроенергия за биткойни, биткойн консумира 148 терават часа енергия годишно, което съответства приблизително на годишното потребление на енергия в Полша.

Основното притеснение на Панета е, че крипто балонът може да застраши стабилността на финансовата система.

„Пазарът на криптовалути сега е по-голям, отколкото беше пазарът на ипотечни  кредити – 1,3 трилиона долара, което предизвика световната финансова криза“, коментира той, като се аргументира, че е има „удивително сходна динамика“.

За разлика от кризата с първокласните кредити в САЩ, обаче, традиционните банки и пенсионни фондове все още не са толкова изложени на крипто активи, колкото на ипотеките на първокласни кредити.

Скорошно проучване, оценяващо рисковете за финансовата стабилност от крипто-активи, направено от Съвета за финансова стабилност (FSB), международен орган, който наблюдава глобалната финансова система, установи, че пазарите на крипто активи са „бързо развиващи се и могат да достигнат точка, в която те представляват заплаха за световната финансова стабилност.“

Съветът за финансова стабилност твърди, че засега епизодите на висока волатилност на крипто пазарите не са се разпространили и върху финансовите пазари. Докато връзките между крипто пазарите и системно важните финансови институции бяха „ограничени към настоящия момент“, те бързо се разрастват.

Панета от ЕЦБ намери тази тенденция за тревожна. „Ограниченото разбиране на рисковете, страхът от пропускане и интензивното лобиране на законодателите увеличават експозициите, като същевременно забавят регулирането“, каза той.

„Не трябва да повтаряме същите грешки, като чакаме балонът да се спука и едва тогава да си дадем сметка колко широко разпространен а крипто рискът във финансовата система“, посочи още той.

Просто схема на Понци?

Също в понеделник Сам Банкман-Фрайд, криптомилиардер и основател на борсата за криптовалути FTX, предизвика вълнение, защото призна в интервю, че голяма част от крипто валутите е по същество схема на Понци – инвестиционна измама, която плаща на инвеститорите със средства, събрани от нови инвеститори.

В речта си Панета също описа крипто пазарите като схема на Понци, наричайки ги „къща от карти“.

„Криптоактивите са спекулативни активи, които могат да причинят големи щети на обществото. В момента те дължат стойността си основно от алчността и надеждата схемата да продължи да действа безпрепятствено. Докато тази къща от карти се срути, оставяйки хората погребани под своите загуби“, каза той.

ЕС работи по няколко законодателни пакета, насочени към предизвикателствата, породени от крипто пазарите. Регулирането на пазарите на крипто-активи цели хармонизиране на регулаторния подход в целия ЕС. Освен това се преразглеждат правилата за борба с изпирането на пари, за да включат крипто активи.

Въпреки това Панета твърди, че „регулаторните мерки на Европа трябва да отидат по-далеч“.

Той предложи засилване на изискванията за публично оповестяване и регулаторно отчитане. Освен това Панета се аргументира за по-високо данъчно облагане на някои крипто активи, например чрез интернализиране на екологичните разходи на енергоемките блокчейн.