Човекът на Льо Пен в България ще прави референдум за еврото

Марин льо Пен и Веселин Марешки (Дневник)

Лидерът на евроскептичната проруска пария “Воля“ Веселин Марешки обяви началото на кампания за иницииране на референдум за приемането на еврото. Преди година лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен дойде лично в София, за да засвидетелства подкрепата си към Марешки за европейските избори. Сега лидерът на “Воля“ се опитва да затрудни значително усилията на правителството към общата европейска валута.

“Златно правило за демократичните държави е допитването до суверена. През годините никой не попита българския народ дали да членува в Европейския съюз, дали да членува в НАТО… Затова ние отговаряме с реални прагматични решения. Стартиране на референдум, обявяваме 4 важни теми, готови сме за други хора да се включат и да добавяме още теми в референдума“, коментира Марешки, цитиран от БНР.

Самият той казва, че най-важният въпрос ще е за еврото, а останалите са – да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение при броенето на бюлетините на изборите и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят.

Веселин Марешки кани “всички политически партии и неправителствени организации“ на среща в сряда в парламента, за да обсъдят други важни за обществото въпроси и за да се включат в Инициативния комитет.

Предложение за организиране на референдум може да се направи от не по-малко от 48 депутати, президента, правителството, а с подписите на най-малко 400 000 български граждани неговото провеждане става задължително.

Страхове има

Популисткият лидер стъпва върху страховете на българите, че въвеждането на еврото може да доведе до поскъпване на живота. В края на януари социологическо проучване на агенция “Тренд“ показа, че 54% от българите искат референдум за влизане в еврозоната, а 50% са против приемането на еврото. Изследването бе поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), който си поставя за цел да блокира влизането на страната в еврозоната.

Подобен референдум може да се сблъска с нерешима юридическа пречка. Всички страни членки на ЕС (без Дания) са се задължили да приемат общата валута с приемането им в ЕС, макар да няма срок за влизането им в еврозоната. Те трябва да бъдат приети в еврозоната, когато изпълнят условията за това. Така референдумът за еврото може лесно да бъде изопачен до допитване за членството на България в ЕС.

Преди седмица българският парламент премахна юридическите пречки пред приемането на страната в т.нар. чакалня на еврозоната – финансовия механизъм ERM II. Курсът на лева вече е защитен с решение на Народното събрание, а не с норма във Валутния закон. Очаква се България да бъде приета в ERM II в края на април.

Управляващите от ГЕРБ се опитаха да прокарат промяна в закона на тъмно и без никакъв дебат. След като част независимите медии публикуваха информация за поправката, това предизвика краткотраен смут в обществото защо е била нужна цялата тази тайнственост. За кратко време над 1 милиард лева от спестяванията на българите бяха обърнати в евро заради страховете за стабилността на местната валута, които след това утихнаха.

Приятел на Русия и патерица на властта

В парламента партия “Воля“ често играе ролята на патерица на управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, въпреки че привидно се опитва да поддържа независима реторика. В началото на март Веселин Марешки горещо защити продължаването на газопровода “Турски поток“ през българска територия с аргумента, че не трябва да позволяваме на трети страни да разрушават добрите ни връзки с Русия. Той имаше предвид заплахата на САЩ да наложат санкции заради строителството на тръбата. Марешки каза, че България и Русия са приятелски държави.

“Ние изповядваме една вяра, използваме една и съща азбука. Имаме немалко успехи в годините назад в двустранните отношения. Това е отлична база да ги развиваме занапред”, каза Марешки тогава, цитиран от пресцентъра на партията си.

Преди три години Марешки и двама негови депутати бяха обвинени от прокуратура по дело, свързано със заплахи и изнудване на конкуренти в аптечния бранш. Развитие по този случай няма. През това време варненският съд вече оправда Марешки по старо дело за негово спречкване с друг националистически лидер – Костадин Костадинов от “Възраждане“.