Шведска компания е първата в света, която ще произвежда стомана без въглерод

Проектът за 2,5 милиарда евро, който беше оценен като начало на "зелена индустриална революция“, обещава да реализира производство без вредни емисии и да ускори трансформацията на европейската стоманена индустрия. Shutterstock / gyn9037 

Стартъп в Северна Швеция, наречен H2 Green Steel, е на път да стане първото в света голямо предприятие за производство на стомана, задвижвано от зелен водород.

Според плановете компанията ще се стреми да започне производство през 2024 г. и да достигне пълния си производствен потенциал от пет милиона тона стомана без въглерод до 2030 г.

Проектът за 2,5 милиарда евро, който беше оценен като начало на “зелена индустриална революция“, обещава да реализира производство без вредни емисии и да ускори трансформацията на европейската стоманена индустрия.

Тъй като производството на стомана е отговорно за 25% от промишлените емисии на CO2 в Европа – което е повече от общите въглеродни емисии на Скандинавия заедно и повече от всички полети от ЕС – този проект може да има много положителен ефект върху околната среда.

Проектът ще се възползва и от огромния набор от ресурси в региона. В района Боден-Лулео се намира една от най-големите мини в Европа за желязна руда. Регионът също така осигурява вятърна и хидроенергия.

Очаква се новият завод да създаде до 10 000 нови работни места.