Швейцария освободи част от замразените руски активи

Швейцарските банки UBS и Credit Suisse пазят десетки милиарди франка за богати руски клиенти. Хелзинкският комитет на САЩ в началото на май нарече Швейцария „водещ фактор за подпомагане на руския диктатор Владимир Путин и неговите приближени“, заради швейцарските закони за банкова тайна. [ lightpoet / Shutterstock ]

Швейцарското правителство съобщи в четвъртък (12 май) за замразени  руски активи на стойност 6,3 милиарда швейцарски франка (6,05 милиарда евро), като част от санкциите, с които е  наказана Русия заради нахлуването й в Украйна. Това е спад спрямо началото на април, тъй като са били освободени 3,4 млрд. франка. от временно блокираните активи.

„Не можем да замразим средства, ако нямаме достатъчно основания“, каза Ервин Болингер, представител на швейцарските власти,  който наблюдава санкциите, по време на пресконференция в Берн.

Натискът върху Швейцария, която е популярна дестинация за московския елит и място за съхранение на руското богатство, да идентифицира и замрази по-бързо активите на стотици руснаци, на които са наложени санкции, постоянно се увеличава.

Хелзинкският комитет на САЩ, който е финансиран от правителството независим орган, който разглежда въпросите на сигурността, сътрудничеството и правата на човека в Европа, в началото на май нарече Швейцария „водещ фактор за подпомагане на руския диктатор Владимир Путин и неговите приближени“. Според организацията страната използва „швейцарския закон за банковата тайна, за да скрие и защити печалбите от престъпления“.

Швейцарското правителство отхвърли обвиненията „по възможно най-категоричен начин“, а швейцарският президент Игнацио Касис поиска от правителството на САЩ „незабавно да коригира това подвеждащо впечатление“ по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Швейцарските банки държат до 213 млрд. долара от руското богатство, по оценки на швейцарската банкова асоциация, като двата най-големи кредитора UBS и Credit Suisse  държат по десетки милиарди франкове на богати руски клиенти.

Само Credit Suisse е замразила около 10,4 млрд. швейцарски франка от тези пари до март съгласно санкциите, наложени във връзка с инвазията.

От отчетите на Credit Suisse не става ясно колко от тези пари са замразени в Швейцария.

Въпреки че банките и управителите на активи могат временно да замразят средства, в четвъртък служителите на SECO заявиха, че средствата трябва да бъдат освободени, ако не могат да установят, че активите са пряко притежавани или контролирани от лице, на което са наложени санкции.

„Размерът на замразените активи не е мярка за това колко ефективно се прилагат санкциите“, заяви Болингер, като добави, че замразяването на активи „далеч“ не е най-важната мярка в широкия пакет от санкции.