Шефът на БНБ: Суаповата сделка е стъпка към еврозоната

Управителят на БНБ Димитър Радев [стоп кадър bTV]

Суаповата сделка, която БНБ сключи с Европейската централна банка, съдържателно е път към Еврозоната, макар и юридически да не е. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев в интервю пред bTV в четвъртък, 30 април.

Той се аргументира с два важни момента в съобщението на ЕЦБ за сделката. Първият е, че тя ще остане в сила толкова, колкото е необходимо. Вторият – че наред със сделката самата банка е обявила, че България се подготвя за участие във валутния механизъм.

По думите на Радев се очаква развитие в следващите 3 месеца. „Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които е трудно да се предвидят, имаме и кризата с коронавирус. Става дума за сложен административен и бюрократичен процес, който ангажира страните от Еврозоната, ЕК, ЕЦБ, българското правителство и БНБ, но следващите 3 месеца очакваме развитие“, каза управителят на БНБ.

Радев изключи възможността левът да се обезцени. Срещу всеки лев разполагаме с 1.5 евро и не смятаме това равнище да бъде намалено, увери той.

Радев допълни, че суаповата сделка означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв. Това ясно идентифицира България като страна с добра финансова репутация, в която инвеститорите могат да имат доверие. В момента БНБ и банките имат резерви. Суаповата линия е само допълнителна гаранция. България е с добра финансова позоция, посочи той.

Документи за оценка

По-късно правителството разпространи съобщение за телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон. „Борисов изрази благодарност, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон подкрепи идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната. „Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, каза още министър-председателят“, твърди съобщението.

Министерството на финансите уточни пред БНР, че България не е подала документи за чакалнята, а е пратила писмо до Европейската централна банка за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз. Оценката се прави от Франкфурт и е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане във валутно-курсовия механизъм ERM II, добил популярност като „чакалнята на еврозоната“.

Димитър Радев смята още, че българските банки сега са по-подготвени за кризата от коронавируса, отколкото са били подготвени за кризата през 2008 г. Но се застрахова, че икономическите последствия ще зависят от това колко бързо се отворят икономиките. „Колкото по-бързо се отворят, толкова по-малки ще са последствията. Трудно е да се правят конкретни прогнози“, каза Радев.

Той изнесе и данни, че за 10 дни, откакто съществува възможност за кредитна ваканция за засегнатите от кризата, в банките са подадени над 50 000 заявки за разсрочване на кредити. Очаква се броят им да нарасне. 25 000 заявки вече са одобрени, за останалите също се очаква положително становище. „Имаме готовност да реагираме с допълнителни мерки, следим ситуацията“, каза още той, без да разкрива подробности.

Радев смята, че повече хора трябва да получат и безвъзмездна помощ заради кризата. Това трябва да стане бързо, но не панически и безразсъдно и с цел политически дивиденти.