Шефът на Еврогрупата: Икономиката на ЕС е във военно положение

Марио Сентено

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено предупреди в понеделник, че разпространението на коронавируса е поставило европейската икономика в състояние, което е близко до това на войната. Според него проблемите ще са дългосрочни.

“Ние знаем, че вирусът все още не е достигнал своя пик. Не бива да се заблуждаваме“, каза той по време на видеоконферентна връзка с останалите финансови министри от еврозоната.

“Това са първите ни стъпки в тази дълга борба. Принудителното сдържане (на заразата) води нашите икономики до военновременно състояние“, коментира Сентено, който е министър на икономиката на Португалия.

Очаква се финансовите министри на страните от ЕС да приемат серия от предложения, включително разхлабване на правилата за поемане на бюджетен дефицит.Това е важно най-вече за Италия, която засега е най-тежко ударена от епидемията, а в същото време има и огромен публичен дълг.

“Ще направим така, че фискалните правила на ЕС да не става пречка за подкрепата на нашите иконими. Има възможност да сме гъвкави и трябва да я използваме“, каза Сентено.

Мерки включват ликвидна подкрепа за най-силно засегнатите малки компании, както и призиви за по-добра координация на националните политики. Не се очаква министрите сега да дискутират спасяването на европейската икономика в по-общ план.