Шефът на ЕЦБ: Повишаването на лихвените проценти няма да промени цените на енергията

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард участва в паричния диалог с икономическата комисия на Европейския парламент. Брюксел, 7 февруари 2022 г. [Ерик Видал (Мултимедиен център на ЕП)]

В разговор с евродепутати в понеделник (8 февруари), президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард реагира на критиките от консервативни политици, които обвиняват политиката на ЕЦБ за инфлацията, която в момента изяжда покупателната способност на европейците.

Годишната инфлация беше 5,1% през януари 2022 г., спрямо 5% през декември, което е по-високо от предишните прогнози на ЕЦБ. Покачването на цените се дължи главно на рязко покачващите се цени на енергията и проблемите във веригата на доставки.

Излизайки пред икономическата комисия на Европейския парламент за тримесечния паричен диалог между ЕЦБ и парламента, Лагард каза, че инфлацията е „изненадващо висока “ и че прякото въздействие на цените на енергията „представлява над половината от основната инфлация през януари.”

„Разходите за енергия също повишават цените в много сектори“, добави тя.

Въпреки това, твърди Лагард, очакванията за инфлация все още са на ниво от 2% в средносрочен план, което е в съответствие с целта на ЕЦБ.

Критика от дясно

Няколко дясноцентристки политици разкритикуваха Лагард за високата инфлация.

Маркус Фербер от Европейската народна партия посочи, че за разлика от преди няколко месеца инфлацията вече не може да се обясни със статистически аномалии.

„Защо мнението на ЕЦБ не се променя, като се има предвид, че фактите са се променили?“ попита той.

Междувременно нидерландският консерватор Михил Хугевеен обвини за инфлацията държавните харчове и политиката на централната банка.

„Докъде трябва да расте инфлацията, докато ЕЦБ не започне да повишава лихвените проценти?“ попита той.

Лагард отхвърли критиките, като се позова на много ограниченото влияние, което паричната политика може да има върху енергийните цени.

„Мисля, че е наистина важно да разберем какво подхранва инфлацията, за да можем също да определим какво ще помогне за поддържането на ценова стабилност“, каза тя.

„Сега, ако предприемем действия по паричната политика, като постепенно сложим край на изкупните цени на активите и бързо повишаване на лихвените проценти, това ще окаже ли влияние върху цените на енергията веднага?“ Лагард попита риторично, преди да отговори: „Не мисля така“.

„Дали това изведнъж ще отприщи корабоплаването, обработката на контейнери и търговията? Не мисля така“, добави тя.

Шефът на ЕЦБ също така многократно напомняше на евродепутатите за разликите между инфлацията в ЕС и в САЩ.

Инфлацията в ЕС е много по-слабо обусловена от търсенето, отколкото в САЩ, където чекове, раздадени на обществеността, значително повишиха покупателната способност, когато производството и доставката на стоки бяха ограничени поради пандемията.

Освен това заплатите в САЩ се повишиха много по-бързо, отколкото в ЕС, тъй като много американски компании трябваше да предложат по-високи заплати, когато се опитаха да наемат отново персонала, който бяха уволнили през първите месеци на пандемията.

„Ние не сме обект на прекомерно търсене, не сме обект на прегряване на пазара на труда, както някои други юрисдикции като САЩ или Обединеното кралство“, аргументира се Лагард.

Страхове от „разпространението“

Друго безпокойство, изразено от евродепутатите, беше въпросът за т. нар. спредовете по облигациите, разликата в цените, които различните държави-членки на ЕС трябва да плащат за съответните си публични задължения. Спредовете обикновено се тълкуват като знак за относителното доверие на инвеститорите в различните държавни облигации или в ангажимента на ЕЦБ да ги подкрепи. Колкото по-голям е спредът, толкова по-трудно става за силно задлъжнели страни като Италия или Гърция да финансират дълговете си.

Напоследък спредовете отново започнаха да се покачват, което накара както либерала Луис Гарикано, социалистката Ауроре Лалук, така и Бас Айкхаут от Зелените да поискат от шефа на ЕЦБ да изясни позицията на банката по темата.

Лагард отговори предпазливо, но увери евродепутатите, че ЕЦБ ще използва всеки инструмент, за да гарантира, че нейната парична политика се предава правилно в цялата еврозона.

„И аз вярвам, че имаме инструментите за това“, каза Лагард.