„Шкода“ спира производството в Чехия заради недостиг на чипове

Спирането на производството може сериозно да засегне чешката икономика. "Шкода", част от "Фолксваген груп", допринася с около 5% за чешкия БВП и представлява 9% от общия износ на страната. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Чешкият автомобилен производител „Шкода“ ще ограничи или напълно ще спре производството на автомобили и в трите чешки завода от 18 октомври до края на годината. Компанията взе това решение заради глобален недостиг на чипове.

Спирането на производството може сериозно да засегне чешката икономика. „Шкода“, която е част от „Фолксваген груп“, допринася с около 5% за чешкия БВП и представлява 9% от общия износ на страната.

Преди това производството беше спряно за една седмица през септември по същата причина.

Недостигът на полупроводникови чипове удари автомобилния сектор в световен мащаб. Европейските производители са силно зависими от азиатското производство, което намаля заради пандемията.

„Очакваме производството на полупроводници да започне постепенно през втората половина на 2022 г. Цялата ситуация по отношение на доставките трябва да се успокои“, каза Томаш Котера, ръководител на комуникациите в автомобилната компания.

Според Котера приоритет за „Шкода“ е да осигури работни места и компенсации за работниците в завода. В момента служителите получават 85% от стандартната си заплата.

Чиповете са стратегически компоненти на сегашния дигитализиран свят. Глобалното търсене се увеличава, докато производствените мощности на азиатските страни са ограничени.

Европейската комисия вече обяви, че ще въведе „законодетелство за европейските чипове“. Новият закон има за цел да увеличи капацитета за производство в Европа и да засили международното сътрудничество.