Щом няма шофьори, военните ще доставят гориво във Великобритания

Британската армия е в режим на готовност, тъй като паниката заради затруднените доставки на гориво затвори доста бензиностанции. 

Великобритания постави армията в режим на готовност за доставка на гориво от вторник, след като острият недостиг на шофьори на камиони предизвика паника и британците започнаха масово да се запасяват.  Това остави бензиностанциите в цялата страна без горива и породи опасения, че болниците ще останат без лекари и медицински сестри.

Опашки от шофьори се извиха в онези бензиностанции, които все още работеха в големите градове, въпреки че десетки обекти бяха затворени, а върху тях бяха поставени табели, че бензинът и дизелът са свършили.

Недостигът на шофьори на камиони след Брекзит, които се задълбочи заради ограниченията по време на пандемията, предизвика хаос в британските вериги за доставки. Опасенията от недостиг и повишаване на цените в навечерието на Коледа са съвсем реални.

Бизнес секретарят Кваси Квартенг заяви, че военни танкери са в състояние на готовност да доставят гориво, ако е необходимо.

„Въпреки че  промишлеността очаква търсенето да се върне към нормалните си нива през следващите дни, редно е да предприемем тази разумна, предпазна стъпка“, каза Квартенг в изявление късно в понеделник.

„Ако е необходимо, разполагането на военен персонал ще осигури на веригата за доставки като временна мярка. Това ще помогне за облекчаване на натиска, причинен от скоковете в локалното търсене на гориво.“, обясни той.

В някои бензиностанции избухнаха конфликти, тъй като шофьорите бяха твърдо решени да се снабдят с гориво.

Хаос обхвана петата по големина икономика в света през последните седмици, тъй като недостигът на шофьори на камиони разклати веригите на доставки и скокът в цените на природния газ на едро доведе до фалит на енергийни компании.

Търговци на дребно, превозвачи и логистични компании предупредиха, че цените на всичко – от енергията до коледните подаръци, ще трябва да се повишат.

Няма бързо решение

Правителството, компании, които търгуват с горива и бензиностанциите казват, че има достатъчно запаси, но липсата на превозвачи на камиони в комбинация с паническото изкупуване са изтощили системата.

Британската медицинска асоциация призовава здравните работници да получат приоритетен достъп до гориво, за да гарантират, че здравната служба може да работи.

От 50% до 90% от бензиностанциите в някои райони в страната са останали без гориво, според Асоциацията на търговците на бензини, която представлява независими търговци на горива, които представляват 65% от всички 8 380 британски пункта за зареждане.

„Тъй като сега много коли задържат повече гориво от обикновено, очакваме търсенето да се върне към нормалните си нива през следващите дни, което ще облекчи натиска върху бензиностанциите. Бихме насърчили всички да купуват гориво както обикновено“, се казва в съвместно изявление на  компаниите.

Превозвачите, бензиностанциите и търговците на дребно казват, че няма бързи решения, тъй като недостигът на шофьори на камиони – оценен на около 100 000 – е изключително тежък, а транспортирането на гориво изисква допълнително обучение и лицензиране.

Правителството заяви, че удължава специфичните лицензи за тежкотоварни автомобили, които позволяват на шофьорите да транспортират гориво, за тези, чиито разрешения трябва да изтекат през следващите три месеца. Така те ще  могат да продължат да работят, без да се налага да преминават опреснителни курсове.