Южна Европа иска общ план за спасяване на туризма

Какво ще представлява COVID паспорта? [Shutterstock / Navistock]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

COVID паспорт. Девет южни държави членки призоваха ЕС да създаде хомогенен план за подпомагане на туризма и смекчаване на катастрофалното финансово въздействие от кризата с COVID-19.

На видеоконференция вчера (27 април) девет страни членки (Италия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Малта, Кипър, България и Румъния) излязоха с изявление, с което призоваваха Европейската комисия да включи туризма в предстоящия план за възстановяване на ЕС.

Те заявиха, че ще бъдат необходими хомогенни правила за пътуване и предупредиха, че нарушеното облекчаване на ограничителните мерки ще изкриви допълнително туристическия сектор. Деветте страни също така заявиха, че новосъздадената програма SURE, както и свежите европейски инвестиционни фондове трябва да подкрепят заетостта в бранша през цялата криза.

Комисията трябва да направи препоръки за летните ваканции тази година, които според председателя ѝ Урсула фон дер Лайен следва да бъдат проведени “интелигентно”.

Хърватският министър на туризма Гари Капели поиска общ протокол за пътуване, включително т. нар. COVID-19 паспорт. Прочетете повече как би работил здравния паспорт.

(Карла Юничич, EURACTIV.hr | Сарантис Михалопулос)

///

БЕРЛИН

Още спасителни мерки. Финансовата помощ за корпорациите трябва да идва с допълнителни условия. Това заяви пред германско радио министърът на икономиката Петер Алтмайер (ХДС) в понеделник. Той иска компаниите, които приемат публични пари като помощ, да престанат да изплащат дивиденти на акционерите си, а заплащането на ръководството да бъде намалено. Алтмайер направи изказването точно когато Германия предостави заем от 550 милиарда евро на бюджетната авиокомпания Condor.  А какво имаше да каже министърът за националния превозвач Lufthansa?

Повече информация за ситуацията, в която са изпаднали авиокомпаниите в Германия, прочетете в най-новата статия на Сам Морган: Липсва единодушие в  Германия как да се спасят авиопревозвачите. Прочетете повече за мерките на Германия срещу разпространението на вируса в страната тук.

///

Министърът на околната среда Свеня Шулце (СДП) се застъпи за “зелено” икономическо възстановяване по време на Петерсбергския диалог за климата. “Въпросът как международната общност ще рестартира икономиката е от решаващо значение за опазването на климата”, заяви тя във встъпителното си слово. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Курц обещава по-малко данъци за работниците и повече за многонационалните компании. В телевизионно обръщение в чест на 75-годишнината на Втората австрийска република канцлерът Себастиан Курц (Австрийска народна партия) обеща възстановяване на гражданските свободи възможно най-скоро. В бъдеще той възнамерява да улесни компаниите в поддържането и създаването на работни места, както и да създаде по-справедливо общество за ключовите и често ниско платени работници, на които страната разчита в момента. Курц ще намали данъците за работниците и ще ги повиши за многонационалните корпорации, както и ще засили борбата с укриването на данъци. Прочетете цялата статия.

Повече повече за мерките на Австрия срещу кризата тук.

///

БРЮКСЕЛ

Ще има ли маски за всички? Според новите мерки на Националния съвет за сигурност за облекчаване на настоящите ограничения от 4 май пътниците в обществения транспорт ще трябва да носят маска. Това ще стане задължително и за работните места, където не може да се гарантира достатъчно разстояние между служителите. Осигуряването на маска за всички в Белгия до 4 май обаче няма да е възможно, потвърди кабинетът на правосъдния министър Коен Генс в понеделник. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ПАРИЖ

Кризата утвърждава стратегията на ЕС “От фермата до трапезата” във Франция. Дългоочакваната стратегия на ЕС “От фермата до трапезата”, която имаше за цел да промотира късите маршрути за дистрибуция, беше отложена за по-късна дата. Настоящата криза обаче ускорява преминаването на селскостопанския сектор към хранителна самостоятелност. Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

ХЕЛЗИНКИ

През ноември 2019 г. Европейският съд по правата на човека установи, че Финландия нарушава Конвенцията за правата на човека за първи път в историята на страната. Въпреки това, с оглед на някои нови данни, изглежда, че Съдът може би е сгрешил. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Великобритания отхвърля плана на ЕС за офис в Белфаст. Правителството на Борис Джонсън отказа да разреши на Европейската комисия да отвори офис на делегацията на ЕС в Белфаст. В писмо, публикувано на 27 април до главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и ръководителя на Службата за външни действия Хелга Шмид, военният министър на Обединеното кралство Пени Мордънт заявява, че офисът на ЕС в Северна Ирландия ще “причини разделение в политически и обществен план”. Комисията планираше да създаде служба, която да подпомага контрола върху прилагането на протокола от Северна Ирландия след като преходният период след Брекзит приключи през декември. (Бенджамин Фокс | EURACTIV.com)

///

Министърът на Обединеното кралство, отговарящ за търговията с ЕС след Брекзит настоя в понеделник, че е напълно възможно да се постигне сделка до края на декември 2020 г. Той добави, че строгият график трябва да “фокусира умовете по-добре”, омаловажавайки скорошната критична оценка на Брюксел. Прочетете повече.

///

ДЪБЛИН

Google с дарения в Ирландия. Американският технологичен гигант Google ще дари 1 милион евро на ирландски благотворителни и обществени организации, засегнати от настоящата криза.

Половината от средствата ще бъдат предоставени на местни организации за развитие и благотворителни организации, а другата половина ще се насочат към НПО, фокусирани върху подкрепа на търсещите работа, както и малките и средни предприятия в Ирландия. “Искаме да гарантираме, че жизненоважните услуги, предоставяни от много ирландски НПО ще са достъпни в момент, когато са по-необходими от всякога”, заяви Ник Лийдър, ръководител на Google в Ирландия. (Самюъл Столтън | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Обратно към нормалния живот? Все още не. При първото си посещение в Ломбардия – най-засегнатият от пандемията район – италианският премиер Джузепе Конте реагира на разочарованието в общественото мнение заради лекото разхлабване на ограничителните мерки след 50-дневна карантина.

“Няма условия да се завърнем към нормалния живот, трябва да го кажем силно и ясно”, подчерта премиерът и добави, че хората правят толкова много жертви, че сега не е моментът да се откажат от мерките. Според губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана обаче, толкова дългото чакане за възобновяване на икономическите дейности рискува да създаде големи проблеми за много сектори. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Родителите трябва да действат отговорно. Испанските власти предупредиха родителите да действат отговорно, когато извеждат децата си на разходка, за да се гарантира, че първото голямо облекчаване на мерките не се превръща в риск за общественото здраве.

Мнозинството граждани спазва правилата – един възрастен може да извежда деца за максимум един час на ден, а разходките трябва да са на разстояние до един километър от дома. На брифинг в понеделник испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка заяви, че 157 души са били арестувани предишния ден за нарушаване на правилата – цифра, която е в съответствие със средната. “Неспазването на правилата би застрашило здравето на децата ви”, добави министърът. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

Повече за ситуацията в Испания тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Гласуването от разстояние е противоконституционно. Върховният съд на Полша намери изменението в избирателния закон, предложено от партията “Ред и справедливост” за несъвместимо с конституцията и основните избирателни права. В своето решение най-висшият съд в страната обърна внимание на това как ще се провежда законодателния процес, който според мнението на съдиите  би нарушил конституцията. (Виктор Сиевирски | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Сам срещу Зелената сделка. Чешкият премиер Андрей Бабиш многократно е заявявал, че не подкрепя Европейската зелена сделка, предлагайки страната да се съсредоточи върху борбата с коронавируса и да подкрепи традиционната индустрия. Никоя друга страна членка не се е противопоставила на зеленото възстановяване и изглежда, че чешкият премиер е сам в двубоя. Прочетете повече.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

За истинска детска болница. Петиция със 17 691 подписа за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и за отмяната на договора за превръщането на 30-годишен изоставен строеж в модерна детска болница внесоха в деловодството на правителството от гражданската инициатива “За истинска детска болница”. Петицията е внесена в правителството в понеделник и е подписана от родители, педиатри, архитекти и инженери. Те предупреждават, че старата конструкция е остаряла и опасна, и че няма как да се превърне в детска болница, отговаряща на всички съвременни стандарти в педиатрията.

Договорът за 47,7 милиона евро е за проектиране и изграждане на Национална детска многоцелева болница. София е единствената европейска столица без детска болница, където тежко болните деца да могат да получат адекватна и незабавна помощ. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Дупка в бюджета. Бюджетният дефицит се е увеличил с 10 милиарда леи (около 2 милиарда евро), което е около 1% от БВП, само за месец. Държавният дефицит достигна 1,67% от БВП в края на март спрямо 0,73% от БВП месец по-рано. Прочетете повече.

///

Румъния обяви облекчаването на ограниченията от 15 май, повечето ученици обаче няма да се върнат на училище. Само учениците в осми и дванадесети клас ще трябва да се върнат на училище през юни, за да се подготвят за изпитите си. Сред въведените мерки са социално дистанциране, носенето на маски и до десет деца в стая. Останалите ученици ще продължат обучението си, а ако това не е възможно, ще бъдат осигурени допълнителни образователни ресурси. (EURACTIV.ro)

Повече за ситуацията в Румъния тук.

///

ЗАГРЕБ

Премиерът Андрей Пленкович говори за икономическата стратегия за преодоляване на кризата. В интервю за Euronews през почивните дни той заяви, че “ограничителните мерки са били бързи и мнoго ефективни и до момента са постигнали отлични иконимически резултати. Това, което възнамеряваме да направим сега е да облекчим натиска върху икономиката ни и оценката, че БВП ще спадне с няколко процента”. Прочетете повече от EURACTIV Хърватия.

Повече за ситуацията в Хърватия тук.

///

БЕЛГРАД

Първото заседание на парламента е насрочено за вторник, 28 април. Председателят  на парламента Мая Гойкович насрочи първата парламентарна сесия за вторник, 28 април, след въвеждането на извънредно положение на 15 март. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

Повече за ситуацията в Сърбия тук.

///

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, Сърбия е имала най-високите военни разходи през 2019 г. от всички страни от Западните Балкани. Данните сочат, че миналата година Сърбия е инвестирала 1,14 милиарда долара в армията си, което е с 326 милиона долара (43%) повече от предходната година. Прочетете повече.

 

***