Япония ще инвестира в инфраструктурата на Черна гора

Изглед към изграждането на финансирана от Китай магистрала в Черна гора.  [Government of Montenegro]

Япония се интересува от инвестиции в инфраструктурата в Черна гора. Черногорският финансов министър Милойко Спаич и японският премиер Йошихиде Суга се договориха да отворят посолства в Токио и Подгорица, а посещението на икономическа делегация се очаква да подобри радикално участието на японската икономика и инвестициите в Черна гора.

„Финансирането в инфраструктурата беше една от най-специфичните теми“, написа Спаич в Туитър след среща между двамата политици. Той каза, че като стипендиант на японското правителство е поискал повече стипендии и помощ за образованието на младите хора в Черна гора.

„Япония вече е дарила много медицинско оборудване, но ние се съгласихме, че можем да си сътрудничим още по-добре по този въпрос“, добави Спаич.

Миналата седмица бе съобщено, че Черна гора е платила първата вноска по заем за милиард долара от Китай, което според критиците може да разруши икономиката на балканската държава.

Подгорица взе заем от 944 милиона долара през 2014 г. като част от плана за изграждане на магистрала от адриатическото пристанище Бар на север до границата със Сърбия.

Това беше един от няколкото китайски проекта на Балканите, които породиха загриженост, че правителствата твърде много разчитат на средства от Пекин.

Наскоро се появиха новини, че Черна гора се бори да плаща дълга си и е потърсила помощ от Европейския съюз, но правителството настоява, че всичко е под контрол.

Магистралата е една от най-скъпите в света, като заемът покрива само първите 41 километра, а още 130 километра предстои да бъдат построени.

Първият участък трябваше да бъде завършен през 2019 г., но беше отложено и властите обявиха, че трасето ще бъде готово през ноември.