9% ДДС за ресторантьорите, книгите и бебешките стоки до края на 2022 г.

Ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до 31 декември 2022 година.

Депутатите решиха да удължат срока, в който ще остане намален ДДС за някои сектори. Ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до 31 декември 2022 година. По-ниската ставка ще важи и за книгите и бебешките стоки.

Парламентът прие промените в закона за ДДС, внесени от „Има такъв народ“. Идеята дойде от ГЕРБ, а първоначално от ИТН предлагаха ставката от 9% да остане в сила до края на извънредната епидемична обстановка – до 31 март 2022 г. Народните представители обаче се съгласиха с предложението на опозицията да удължат мярката до края на 2022 г.

„Това ще струва на бюджета 175 милиона лева. Намерихме общото решение с колегите от управляващото мнозинство. Те приеха и датата, която ние предложихме, 31 декември, за да сме сигурни, че целогодишно сме осигурили въвеждането на тази намалена диференцирана ставка“, обясни Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Любомир Каримански от ИНТ, който е един от вносителите на промените, подчерта, че бюджетът за 2022 година може да понесе такъв разход.

„Възраждане“, ГЕРБ и ДПС се обединиха около идеята за намаляване на ДДС.  От „Възраждане“ коментираха, че трябва да се намали ДДС ставката и за храните, и за лекарствата, защото високите цени водят до по-малко потребление.

„Във Великобритания ДДС-то за лекарствата и книгите е 0%. По отношение на двете наши съседни балкански държави – Гърция и Румъния – в Гърция имаме 6% за лекарства и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от ситуацията в момента, нека поне да не им вземаме пари“, заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Цончо Ганев съобщи, че от „Възраждане“ ще внесат помени в закона, с които да се намали ДДС и за малката потребителска кошница.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че подкрепят предложението, въпреки някои забележки.

„Ние ще подкрепим едно абсурдно изключение – данъчен закон да се приеме на две четения в едно заседание, за да не бавим този процес. Добре е законопроектите да минават през обществено обсъждане. Но има случаи, в които Народното събрание ще бъде изправено пред хипотезата да приеме един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничаването на законодателната инициатива и законодателния процес“, обясни той.

Георги Свиленски от БСП пък напомни, че въпросните мерки се обсъждат по време на приемане на държавния бюджет.

„В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим срока на действащ законопроект“, подчерта той.