COVID-19: Австрия подпомага бизнеса с първоначална сума от четири милиарда евро

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц (Ц), министърът на вътрешните работи на Карл Нехаммер (Л) и австрийският социален министър Рудолф Аншобер (Д) присъстват на пресконференция, за да обявят мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус Covid-19. Виена, Австрия, 13 март 2020 г. [Christian Bruna / EPA / EFE]

Австрия предоставя незабавно 4 милиарда евро за справяне с икономическите последствия от пандемията на COVID-19, заяви в събота правителството, ръководено от консерваторите.

Правителството е готово да предостави още финансови ресурси, за да поддържа бизнеса, посочи канцлерът Себастиан Курц.

Австрия е затворила границите си за повечето пристигащи от съседните Швейцария и Италия, заради огнищата на коронавирус. Страната прилага мерки за забавяне на разпространението на болестта, затваряйки от понеделник училищата и повечето търговски обекти, освен хранителните магазини и аптеките.

“Балансираният бюджет винаги е важен, но здравето, работните места и стабилната икономика на австрийците са по-важни”, заяви финансовият министър Гернот Блюмел на правителствена пресконференция.

Първоначалният кризисен фонд за мерки срещу коронавируса в размер на 4 милиарда евро ще покрие мостови кредити и кредитни гаранции с цел увеличаване на ликвидността на бизнеса, заяви премиерът Себастиян Курц. Предвидена е помощ, която да компенсра съкращаването на работното време, както и отлагане на данъци.

На въпрос дали правителството има лимит на финансовата помощ или ще осигури толкова средства, колкото е необходимо, канцлерът отговори: “Няма ограничение за това, което е необходимо. Прави се всичко възможно за осигуряване на икономиката и работните места в Австрия”.

Правителството има голямата амбиция да поддържа ликвидността в засегнатите компании и да се увери, че колкото се може повече хора ще запазят работните си места, подчерта Курц.

Блюмел ще представи бюджетните планове на правителствтото в реч в сряда. Министърът посочи, че вместо да се съсредоточи върху балансирането на бюджета, той ще бъде фокусиран върху кризата и нейното преодоляване.

В миналото Блюмел и управляващата ÖVP, на която той принадлежи, се противопоставяха срещу по-голямата гъвкавост на правилата за дефицит на Европейския съюз.

През януари, месецът, в който консерваторите от партията на Блюмел постигнаха коалиционна сделка със “Зелените” и се върнаха на власт, финансовият министър заяви, че се противопоставя на всяко разхлабване на бюджетните правила на ЕС, дори във връзка с разходите срещу промяната в климата.

На фона на пандемията от коронавирус Европейската комисия, институцията която налага бюджетните правила, заяви, че ще предостави на държавите членки гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит и държавната помощ.

Досега в Австрия има 602 потвърдени случаи на коронавирус и един смъртен случай, а болестта се разпространява бързо. В съседна Италия има над 17 000 заразени и над 1400 смъртни случая.

Заболяването в Австрия дойде от Италия, а високопланинският запад на страната, между Италия и Германия, е най-силно засегнат. Ски курортът Санкт Антон ам Арлберг и цялата долина на друг високoпланински курорт – Ишгъл, бяха поставени под карантина в петък.

Стотици норвежки и датски туристи са били заразени от барман в ски курорта Ишгъл, съобщават местните австрийски медии.

В събота друг курортен град, Хайлигенблут, също беше поставен под карантина. Всеки, който е бил в тези градове след 28 февруари или е бил в контакт с хора, които са ги посетили, трябва да се самоизолира в продължение на 14 дни, заяви Курц.