ЕК представя план за следвоенно възстановяване на Украйна

Ще са необходими много средства за възстановяването на Украйна, както призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент на 4 май в Страсбург. [Julien Warnand (EPA-EFE)]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за пакет за следвоенно възстановяване на Украйна в сряда (4 май), който да й помогне да се възстанови след края на войната, която Русия води.

„Този пакет трябва да донесе огромни инвестиции, които да отговорят на нуждите и на необходимите реформи“, заяви главният изпълнителен директор на ЕС пред Европейския парламент, след като предложи шестия пакет от санкции срещу Москва, включително петролно ембарго.

„Ние искаме Украйна да спечели тази война. Но също така искаме да създадем условия за успеха на Украйна след войната“, добави фон дер Лайен.

Тя обаче не предложи подробности за това какво би могъл да включва такъв пакет. Това, което е ясно, е, че ЕС и други западни държави вероятно ще трябва да се включат.

Необходими са огромни инвестиции

През април президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер предупреди, че възстановяването на страната ще изисква огромни инвестиции както от публичните бюджети, така и от частния капитал.

„Ако най-накрая получим възможност да възстановим Украйна, тогава говорим за суми, които засега са отвъд въображението“, каза Хойер.

В неотдавнашно проучване на Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR) разходите за войната се оценяват между 200 и 500 млрд. евро. Само физическите щети, нанесени на инфраструктурата, са оценени на 60 млрд. евро от Световната банка през април, а други оценки са още по-високи.

„Би могло да се създаде система от основни етапи и цели, за да се гарантира, че европейските пари наистина са от полза за народа на Украйна и се изразходват в съответствие с правилата на ЕС“, заяви фон дер Лайен, като се позова на предложения пакет за следвоенно възстановяване.

„Той би могъл да помогне в борбата с корупцията. Ние трябва да направим това. Той може да приведе правната среда в съответствие с европейските стандарти и да подобри коренно производствения капацитет на Украйна“, добави тя.

„В крайна сметка това ще проправи пътя за бъдещето на Украйна в рамките на ЕС“, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

 

Очаква се Европейската комисия да излезе със становище по молбата за членство на Украйна преди срещата на върха на ЕС през юни.

Желаещите да се присъединят към ЕС обикновено са изправени пред дълъг и сложен процес, който често изисква сериозни реформи, за да се постигнат стандартите на блока за политическо и икономическо сближаване.

Украйна заяви, че до края на тази седмица ще завърши втората част на въпросника относно способността на страната да поеме задълженията, свързани с членството, и очаква положителен отговор през лятото.

Регионален ангажимент

Междувременно европейските градове и общини се стремят да подкрепят украинските местни и регионални власти чрез партньорски схеми, тъй като местните лидери се стремят да възстановят разкъсваната от войната страна.

Създаването на дългосрочни партньорства се обсъжда и на национално равнище, като президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за побратимяване на градове и региони от ЕС с други градове и региони в страната му, които се нуждаят от възстановяване.

Въпреки това основният въпрос за всеки подобен план остава откъде ще дойдат парите за изпълнението му, след като еврокомисар предупреди, че в бюджета на блока няма много възможности за маневриране.

„Всички вие се занимавате с бюджети в собствените си градове и региони и знаете как е: бюджетите са фиксирани и обикновено има малко гъвкавост, същото е и с бюджета на Европейския съюз“, заяви миналата седмица пред местните европейски лидери европейският комисар за междуинституционалните отношения  Марош Шефчович.

Посочвайки, че настоящият седемгодишен бюджет на ЕС е бил договорен преди пандемията и руската агресия, той каза: „В момента се работи по бюджета на ЕС: „Трябва да призная, че той е доста строг и с малка гъвкавост.

Въпреки че в настоящия бюджет на ЕС няма много място, може да се намери много по-богат източник на средства, а именно активите, конфискувани от държавите-членки на ЕС и САЩ в съответствие със санкциите срещу Русия.

Особено замразените валутни резерви на Руската централна банка биха могли да осигурят важна част от необходимите средства, ако ЕС и САЩ са готови да ги използват за тази цел. Понастоящем в САЩ и ЕС са замразени руски валутни резерви на стойност около 300 млрд. евро.