Mинистър предрече водни бунтове след шест месеца, видя се с Борисов и ги отмени

Представлението в петък включваше и среща на Борисов и Димитров. [скрийншот]

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти) открадна шоуто в петък, след като яви в парламента, за да предупреди депутатите за задаващата се водна криза в Източна България и предстоящи водни бунтове след парламентарните избори през 2021 година. Само два часа по-късно той е обявил пред премиера Бойко Борисов, че водна криза няма, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

От видеото на срещата между Димитров и Борисов се чува друго твърдението на министъра – че кризата може да бъде избегната, ако се вземат мерки.

Всичко започна в петък сутринта, когато Димитров отиде в парламента, за да обяви, че 2021 година ще бъде годината на водната криза, сушата и земеделските бунтове в България. Той обяви, че случилото се в Перник ще се повтори в Бургас, а след това и на много други места. Под “други места” той вероятно имаше предвид Варна, която използва общ язовир с Бургас – яз. “Камчия”.

“Телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали”, заяви министърът и допълни, че е дошъл при депутати да “моли за помощ”. Той призова депутатите да изпратят свои представители в  министерството, за да им покаже всички карти.

“Ще ви покажа и черните карти, които се крият. Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове”, каза Димитров.

Към 26 ноември обемът на яз. “Камчия” е 46,5% или малко над 108 млн. кубични метра. За следващата година е нужен от обем от поне 75%

По думите на Ревизоро за проблемите с водата на Бургас се знае отдавна, но две министерства “воювали” – на околната среда и регионалното развитие. Липсата на решения се дължала на  министър (регионалния), областно ръководство, кмет и партиен елит, обяви министърът на околната среда.

Според него сега се правел опит чрез закона да се пресушат и подпочвените води като се даде на всеки земеделец правото да копае, където си иска. Димитров даде пример с язовир Ястребино, който е създаден като земеделски, но два града са се закачили към него.

“Някой някога е закачил града и той вече не е земеделски, не може да се ползва, язовирът вече е питеен. Още по-лошо – съседният град, и той се е закачил. И те са зарязали всичките си сондажи и се закачат към язовира, щото са пробили да не е земеделски. Земеделците да мрат. Нищо, че са същият електорат”, обяви той от парламентарната трибуна.

Държавата на пиарите

Ревизоро обясни в парламента от призивите му цяло лято за тръбопровод, не е постъпило нищо. “Това е схема, която сме дали септември месец на всички областни управители. С всички намаления – май месец няма вода. Тази схема я имат всички. Изпратил съм им я официално. От септември всеки месец, а от януари месец пиша всеки месец доклади”, каза Димитров.

Проверка на EURACTIV България показва, че той наистина говори за това буквално от средата на януари тази година. Министърът предупреди за задаващата се водна криза още веднъж през август и няколко пъти след това.

“Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка (на водопровод). Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема – нищо. България се управлява от пиарите”, каза Димитров.

Той говори за спешния тръбопровод, който трябва да свърже два селскостопански язовира край Ахелой с ВиК-мрежата на Бургас.

“Земеделското министерство и регионалното воюват помежду си. Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера. Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха. Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него. Няма да го казвам“, каза още Емил Димитров.

Сигурно му се е отразила короната

Реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова бе да поиска оставката на правителството. По думите й най-точната картина на управлението на Бойко Борисов била направена от министър в кабинета му.

“Чухте най-вярната и безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов, чухте я от министър на Борисов, отвътре, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза тя. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова премиерът да дойде в парламента и да опровергае казаното от Димитров, ако не – да си подаде оставката.

Най-странната реакция бе на земеделския министър Десислава Танева, която първо изрази съжаление за лошата си комуникация с Ревизоро, но после почна да говори за здравословното му състояние. Така се разбра, че наскоро Димитров бил прекарал коронавирус и бил много разстроен от това.

“Ние сме в тежко време – пандемия. Всеки преминава през някакви изпитания, чувства, може би не достатъчна грижа за себе си, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и трябва да говорим и да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото”, каза Танева.

Регионалният министър Петя Аврамова нарече изявлението на Ревизоро “хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения”.

Трябваше да ми кажеш

Изявата на Димитров в парламента предизвика незабавна реакция от премиера Бойко Борисов, който го привика в Министерския съвет да докладва. Изтече видео от срещата, което показва как премиерът пише на листче какво трябва да се направи, а министърът му диктува как да се решат проблемите. Борисов направи забележка на Димитров затова, че не му казал за всичко това в сряда на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът започна да говори за създаване на оперативен щаб за решаване на кризата, който да действа като щаба за коронавируса. Единственият резултат от срещата засега е уволнението на един от заместниците на Ревизоро и назначаването на други двама.

Накрая Емил Димитров увери премиера, че до последно ще работи правителството да изкара пълен мандат.