Въпреки сближаването ЕС и САЩ са далеч от голямо търговско споразумение

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Новата близост със САЩ е реална, както се вижда от факта, че Джо Байдън в четвъртък ще стане първият президент на Щатите, който ще се присъедини към официалното заседание на Европейския съвет.[Pool/EPA/EFE]

Руската инвазия принуждава Европейския съюз да прекъсне много икономически връзки с Русия, а Съединените щати, ръководени от президента Байдън се представят като очевиден партньор в бъдеще.

Например, за да намалят зависимостта на европейската икономика от руската енергия, САЩ доставят рекордни количества втечнен природен газ за Европа.

„Трансатлантическото единство е от съществено значение в този момент“, каза Сюзън Денджър, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в ЕС, на брифинг тази седмица.

С цялата координация около сигурността, енергетиката и санкциите, някои европейци се надяват на задълбочаване на търговските отношения между САЩ и ЕС.

Трансатлантически сигнали

На първо място сред тях е министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер, който призова за възобновяване на преговорите за трансатлантическо споразумение за свободна търговия, напомняйки на Европа за неуспешните преговори за ТТИП.

„Особено сега заради  кризата в Украйна става ясно колко важна е свободната търговия с партньори по света, които споделят нашите ценности“, каза Линднер пред германския вестник „Ханделсблат“.

Въпреки това, желанието за поредните силно политически, многогодишни преговори изглежда слаб дори сред онези, които биха имали всички причини да настояват за такава сделка.

„Перспективите за споразумение от типа TТИП са много ниски“, коментира Марджъри Чорлинс от Търговската камара на САЩ, имайки предвид липсата на особено желание за големи нови търговски сделки между САЩ и ЕС.

Освен това европейският бизнес не приема идеята много сериозно. Европейската асоциация на машиностроителната индустрия, например, излезе с изявление, в което се казва: „ЕС и Германия трябва да се стремят към малки успехи, вместо да преследват големи мечти“.

Идеята на Линднер беше отхвърлена и от неговия партньор в коалиционното правителство, министърът на икономиката Роберт Хабек, който каза, че няма нужда от „идеологически дебат“, но че могат да бъдат постигнати конкретни резултати чрез съвместна работа със САЩ в Съвета по търговия и технологии, който проведе първата си среща през 2021 г.

Предложението на Линднер за споразумение за свободна търговия със САЩ може да е просто сигнал към дясноцентристките му избиратели, но новата близост със САЩ е реална, както се вижда от факта, че Джо Байдън в четвъртък ще стане първият президент на Щатите, който ще се присъедини към официалното заседание на Европейския съвет.

Препятствия по пътя

Настоящото геополитическо сътрудничество обаче няма да доведе автоматично до увеличаване на търговията. Например ЕС и САЩ все още се опитват да намерят начин данните да преминават свободно през Атлантика, без да се нарушават правата на поверителност на европейците.

Освен това те са конкуренти по отношение на някои критични метали и полупроводници.

В стремежа си към „стратегическа автономия“, ЕС цели да диверсифицира своите пазари, за да намали общата си зависимост. Повишената търговия с най-големия му търговски партньор  няма да донесе отметка в това квадратче.

Междувременно ЕС също не изглежда да напредва по други търговски споразумения, например с Чили и Нова Зеландия, отчасти поради съпротивата на Франция. Освен това увеличаването на търговията с Китай не е добра възможност, като се имат предвид уроците, на които Русия научи ЕС, като го превърна в икономически зависим от авторитарен режим.

В крайна сметка, на ЕС му е необходимо истинско завъртане към много по-самодостатъчна европейска икономика, защото прегръдката на чичо Сам може да се окаже опасна, ако една фигура, подобна на Тръмп, превърне САЩ в авторитарен режим.