Договарянето на бюджета на ЕС – трудно с Великобритания, трудно и без нея

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Намирането на консенсус за многогодишния бюджет на ЕС е наистина толкова трудно, колкото изглежда, а може би и повече.

Истината е, че никога не са били губени толкова време и усилия за съставянето на седемгодишния бюджет на ЕС, известен още като Многогодишната финансова рамка (МФР). Въпреки относително големите цифри, бюджетът на ЕС е доста скромен в размер от почти 1% от сегашния национален доход в ЕС-27.

Въпреки това отне повече от година подготовка, за да се стигне до момента, в който държавните лидери се събраха в сградата на Съвета на ЕС, за да спорят за милиардите, милионите, ребатите и маржовете.

По същото време преди седем години Дейвид Камерън си осигури единствения дипломатически триумф в Брюксел, когато, заставайки до Ангела Меркел, успя да посече исканията за увеличаване на разходите.

Мнозина са заличили от паметта си тези отчайващо дълги и досадни нощи. Онези, които са били част от преговорите твърдят, че победата е била пирова и Камерън в крайна сметка не е получил признание за действията си.

От няколко десетилетия преговорите за МФР следват сходна тенденция. Тази седмица Франция ръководи групата на средиземноморските държави, защитаващи плащанията по Общата селскостопанска политика, насочени към фермерите им.

Друга група, нарекла себе си “Приятели на кохезията”, имаща за цел да защити финансирането на най-бедните европейски региони, сега се преименува на “Приятели на амбициозна Европа”.

Двете групи се борят за лъвския дял от пая, обикновено за сметка на външните разходи и администрацията на ЕС. Връщайки се към дългите нощи преговори от края на 2012 г. и началото на 2013 г. виждаме, че ситуацията почти не се е променила.

Една от разликите обаче е фактът, че страната, която редовно бе обвинявана за взимането на непопулярни решения, вече не е в залата. Въпреки че бе вторият по големина нетен платец, дори при наличието на ребат, Обединеното кралство винаги беше представяно като страшилището в преговорите за бюджета на ЕС.

Този път някой друг ще трябва да замести Дейвид Камерън в ролята на лошия. Но да отбележим, че отсъствието на Великобритания ще направи по-трудно и споразумението между останалите 27 държави членки по други въпроси, като например дигиталния данък и този върху финансовите транзакции, които имат потенциала да намалят вноските на държавите членки към бюджета на ЕС.

Някои дипломати твърдят, че харесват процеса на преговори за МФР. В интерес на истината обаче, най-големите победители в момента се оказват само ресторантите и баровете на пешеходно разстояние от сградата на Съвета на ЕС.

За всички останали преговорите за МФР трябва да идват с етикет с предупреждение: “Твърде много от тях са опасни за вашето здраве”.