Защо ЕС плаща повече за нови ваксини срещу ковид?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Служители във фабриката на Бионтех проверяват производствените мощности в Райнбек, Хамбург, Германия, 30 април 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Европейският съюз се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу COVID-19, тъй като изисква да бъдат спазени по-строги условия, казаха европейските представители. В същото време блокът се опитва да защити доставките след трудния старт на кампанията си за ваксинация.

По-високата цена е по-ниска, отколкото САЩ се съгласиха да платят за последната си поръчка през юли.

В неделя Файненшъл таймс съобщи, че ЕС се е съгласил да плати на Пфайзер/Бионтех 19,5 евро (23,1 долара) за доза по договор, подписан през май за до 1,8 милиарда дози, спрямо 15,5 евро за доза по двата първоначални договора за доставка на общо 600 милиона ваксини.

Цената на ваксините на Модерна се повиши до 25,5 долара за доза, посочва изданието, като се позовава на сделка за 300 милиона ваксини, спрямо 22,6 долара при първоначалната сделка за 160 милиона.

Евродепутатът Тициана Бегин, член на италианската управляваща партия “5 звезди”, заяви, че ЕС е обран.

“Това е необяснимо”, каза тя.

Цената на Модерна все още е в долния край на диапазона от 25 до 37 долара, посочен от компанията миналата година, но преди това Пфайзер/Бионтех бяха обещали, че цените ще бъдат по-ниски при сделки с по-голям обем.

Други казват, че има основателни причини да плащаме повече и че обстоятелствата са се променили значително от момента, когато миналата година бяха сключени първоначалните сделки с производителите.

Министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон заяви пред френското радио RFI в понеделник, че вероятните по-високи цени все още се договарят и са резултат от по-строги клаузи заради новите варианти, производството и доставките.

Европейски служител, запознат с преговорите с производителите на ваксини, заяви, че стойността на производителите се е повишила, откакто се появиха доказателства за тяхната ефикасност и за положителното им влияние върху подпомагането за възстановяването на икономиката от рецесията заради пандемията.

Придобиване на власт

Доказано е, че всички използвани в Европа ваксини имат благоприятно въздействие, но тези, произведени от АстраЗенека и Джонсън и Джонсън са изправени пред ограничения за употребата им в ЕС поради опасения, че в редки случаи могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци.

Тези производители на ваксини също имаха проблеми с доставките, което в случая с AстраЗенека доведе до правни предизвикателства от страна на ЕС.

Така преговорната сила на Пфайзер/Бионтех и Модерна се увеличи, а и е възможно допълнителните изисквания на ЕС да са повишили разходите за производство и доставка на ваксини.

Говорител на Прайзер отказа да коментира европейските цени, но заяви, че последният договор с ЕС е различен от първоначалните, включително по въпроси, свързани с производството и доставката.

Moдерна не отговори на искане за коментар.

Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини заедно с представители на правителствата на ЕС, отказа да коментира цените.

Говорителка обаче заяви на пресконференция във вторник (3 август), че в разговорите с производителите на ваксини ЕС разглежда няколко елемента, включително производствения капацитет на компаниите, графика на доставка и технологията, която използват.

По-рано тази година законодатели, медии и някои анализатори разкритикуваха блока, че плаща твърде малко за ранните доставки на ваксини срещу COVID-19, като заявиха, че това е допринесло за първоначалните забавяния на кампанията за ваксинация.

“Лесно е да се критикува ЕС, защото той харчи малко и закъснява или защото харчи твърде много“, казва Джована Де Майо от Института Брукингс, американска изследователска група.

“Реалността е много по-сложна и може би е по-правилно да се даде приоритет на достъпа до ваксини, а не на разходите предвид скоростта, с която се разпространява вариантът Делта“, добави тя, като се позова на появата на нови по-заразни мутации на вируса.

На 23 юли Вашингтон купи допълнителни 200 милиона ваксини от Пфайзер на цена от 24 долара за доза (20,1 евро), съобщи компанията, спрямо 19,5 долара, които САЩ платиха за първите си 300 милиона ваксини.

От компанията Пфайзер коментираха, че по-високите цени в САЩ отразяват инвестициите, необходими за производството, пакетирането и доставянето, както и допълнителните разходи при производството на по-малки размери опаковки, подходящи за “отделни офиси на доставчици, включително педиатри“.

Произведено в ЕС 

Когато ЕС договори през май третата си сделка за доставка с Пфайзер за до 1,8 милиарда дози, Комисията заяви, че новият договор изисква ваксините да се произвеждат в ЕС, а основните компоненти да се доставят от региона.

В първите си сделки за доставка ЕС изискваше в блока да се произвеждат само ваксини, а не техните компоненти.

Концентрирането на производството в Европа може да помогне за гарантиране на доставките по-бързо,  но също така е вероятно да увеличи разходите.

Европейската комисия също така заяви в своето изявление, че съгласно новия договор “доставките за ЕС са гарантирани“, докато по първия договор Пфайзер е трябвало само да положи “най-добрите разумни усилия“ да изпращат предварително договорени обеми в определени срокове.

Компанията Пфайзер досега е спазвала ангажиментите си към ЕС и е изпълнила малко повече от първоначално планираното през първото тримесечие на годината.

Друга голяма промяна след първоначалните договори е появата на нови варианти и опасенията, че ваксините може да не са ефективни срещу тях.

Представители на ЕС заявиха, че правителствата могат да откажат да купуват препарати, които не предпазват от новите варианти, а от компаниите ще се очаква бързо да адаптират ваксините си, което със сигурност ще вдигне цената.