От какво се нуждае сега украинската икономика

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Снимка: [SHUTTERSTOCK/MASHKEVYCH]

Украинската бизнес и търговска асоциация настоя в интервю за EURACTIV за подкрепа за нейната селскостопанска индустрия, помощ за транспортната инфраструктура и план на Маршал за след войната.

Може да изглежда неуместно да се говори за икономиката на страна, която е ударена от касетъчни бомби и крилати ракети, но страна с над 40 милиона души население и няколко огромни града се нуждае от храна, чуждестранна валута, за да поддържа военните усилия и функционирането на транспортните връзки.

Накратко, икономиката трябва да работи по някакъв начин.

„Много предприятия все още работят, особено тези, които се намират в централната част на Украйна“, заяви Олена Кудляк, изпълнителен директор на асоциацията, пред EURACTIV.

Задействане на логистиката

Въпреки това цялостната ситуация е тежка, обясни Дмитро Лос, председател на борда на Украинската бизнес и търговска асоциация.

„В момента губим 50% от нашия БВП“, каза той пред EURACTIV.

„Най-големият проблем е, че някои части на Украйна са атакувани, така че компаниите просто не могат да работят. Вторият голям проблем е, че логистичните вериги се разпаднаха“, посочи Лос.

С изключение на селскостопанските продукти, украинският износ за ЕС все още е официално възможен. Въпреки това, поради войната, транспортът е силно затруднен.

„За да изнесете стомана, имате нужда от огромно количество вагони, за да изнесете зърно, имате нужда от огромно количество вагони, а пристанищата са блокирани“, каза Лос. Автомобилният транспорт в момента също е силно затруднен.

„Украинските камиони не могат да излязат, просто защото нашите шофьори са отишли ​​на война“, обясни той и допълни, че законът за военна служба изисква, мъжете на възраст от 18 до 60 години  да останат в Украйна.

„Европейските купувачи и логистични компании трябва да намерят нов модел на работа“, каза той.

Според Лос, европейските шофьори трябва да получават по-високо възнаграждение за работата си в Украйна, за да бъдат компенсирани за риска, а също така трябва да има застраховка, както за шофьорите, така и за камионите, които предприемат това пътуване.

Освен това той се застъпи за повече логистични центрове точно на границата, с по-лесни гранични процедури. Това ще позволи на камиони и шофьори да доставят стоките си, без да преминават границите.

Да се избегне продоволствена криза 

Лос също така  предупреди  за ситуацията с храните.

„За момента няма недостиг на храна, но той може да се появи след един или два месеца“, коментира той пред EURACTIV.

Една от причините според него е, че земеделските фирми раздават храна безплатно и нямат средства да закупят достатъчно семена, тор и гориво за тракторите.

Затова той призова за финансова подкрепа от Европейската комисия за украинските производители на храни.

„Ако производителите на храни спрат работа, в страната няма да има храна и това означава, че хората ще гладуват“, каза Лос, като предупреди, че до 20 милиона украинци може да избягат в ЕС.

„Нито един вид благотворителна операция няма да може да нахрани страна с повече от 40 милиона души“, посочи той.

Според Лос, чиято асоциация включва и украински производители на храни, подобна финансова подкрепа може да дойде под формата на дългосрочни заеми при почти нулеви лихви, които могат да бъдат върнати след войната.

План на Маршал

След войната, каза още Лос, трябва да има план на Маршал за възстановяване на украинската икономика. Той подчерта, че такъв план трябва да бъде направен в тясна координация с украински експерти.

„Най-голямата грешка, която ЕС правеше през последните десет години, беше, че експертите от ЕС смятаха, че знаят по-добре от какво се нуждае Украйна, отколкото украинските експерти“, подчерта той.

„Нека обединим усилията си, за да създадем план за нашите индустрии, включвайки ги в европейските вериги за доставки. Това ще ни даде възможност да се борим дори срещу Китай“, каза Лос, като се аргументира, че по-ниските нива на заплати в Украйна ще помогнат на европейската индустрия да бъде по-конкурентоспособна по отношение на цените.

Но за да стане това реалност, войната трябва първо да спре. Дмитро Лос е убеден: „Няма съмнение, че Украйна ще спечели“.