Пестеливите социалисти

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Призован от самия министър-председател Джузепе Конте, Никола Дзингарети, лидер на италианската лява партия Демократическа партия (ДП), част от  упраляващата коалиция на Апенините, се обърна за помощ към партията на европейските социалисти, в която членува.

Дзингарети помоли президента на ПЕС Сергей Станишев да упражни влиянието си сред лявоцентристките премиери на Дания и Швеция Мете Фредериксен и Стефан Льовен. Тези две страни са част от т. нар. “Пестелива четворка”, която се застъпва за строга и консервативна финансова политика, дори във времена на безпрецедентна криза.

Групата на “пестеливите” включва също и Нидерландия и Австрия, които разпространиха неофициален документ в две страници с контра-предложение на френско-германския план за създаване на фонд за възстановяване на стойност 500 милиарда евро. Планът на Меркел и Макрон включва предоставянето на безвъзмездна помощ на страните, които са най-силно засегнати от вируса.

“Пестеливата четворка” се застъпва за предоставянето на благоприятни заеми за страните, най-силно засегнати от кризата. Тяхното предложение обаче отхвърля отпускането на безвъзмездни средства, обединяването на дългове и значителното увеличение на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.

Както може да се очаква, Италия реагира положително на френско-германското предложение и отхвърли това на “Пестеливата четворка”.

Премиерът Джузепе Конте, който няма партийна принадлежност, се обърна към лявоцентристкия си партньор в управляващата коалиция. Той поиска от Дзингарети да говори с европейското си политическо семейство да придумат колегите му от Дания и Швеция да проявят солидарност в традиционния европейски дух.

“Фондът за възстановяване трябва да има голяма огнева мощ, отчасти под формата на заем и отчасти на безвъзмездна помощ, със средносрoчен период на погасяване и без строги условия”, пише Дзингарети.

Според него, позицията на групата на “пестеливите страни” е “в пълен контраст с тази на мнозинството европейски правителства, Еврокомисията и Европарламента”. Затова Дзингарети помоли Станишев да “призове всички партии в нашето политическо семейство” в подкрепа на позицията на мнозинството.

Конте обаче вероятно надценява силата на социалистическата група и на партийната политика като цяло.

Според италианската преса, Станишев е отговорил, че оциалистическото политическо семейство ще подготви позицията си, с участието на премиерите, членове на групата на социалистите, преди Европейския съвет на 18-19 юни 2020 г.

Подобни партийни срещи се провеждат непосредствено преди срещата на върха на ЕС и не са нищо повече от повод за обща снимка. Така че е малко вероятно тази среща да даде някакви резултати.

Освен Фредериксен и Льовен, които са част от “Пестеливата четворка”, в ЕС има само четирима други премиери социалисти: Педро Санчес от Испания, Антонио Коща от Португалия, Роберт Абела от Малта и Сана Марин от Финландия. С изключение на финландския премиер, останалите трима са част от групата “Приятели на кохезията”.

Но що се отнася до европейските средства и националния интерес, идеологията често е на второ място. Меко казано е малко вероятно Фредериксен и Льовен да променят позициите си, само защото лидерът на европейската им политическа група ги призовава да го направят.