Последната германска свещена крава

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Общ изглед на АЕЦ Брокдорф в Брокдорф, Германия, 22 февруари 2017 г. [EPA/EFE/CARSTEN KOALL]

Германия стигна до своята повратна точка след нахлуването на Русия в Украйна, а сега ключовият въпрос е колко свещени крави е готов да заколи Берлин.

Досега германският народ видя почти  всичко.

Първо, правителството с участието на пацифистката Социалдемократическа партия  и Зелените прие след седмици размисли да изпрати смъртоносни оръжия на Украйна. Това се случва  за първи път след Втората световна война и демилитаризацията, последвала поражението на нацистка Германия.

След това заместник-канцлерът от партията на Зелените Роберт Хабек беше видян да се покланя пред емира на Катар – страна, която германците отдавна осъдиха за нарушенията на правата на човека. Всичко това се случи това в името на получаването на няколко товара от вредния за климата втечнен газ, който ще замени руския газ.

Но най-доброто тепърва предстои. Днес Хабек, който ръководи супер министерство, съчетаващо икономика, климат и енергия, официално ще наблюдава възраждането на въглищата в Германия. Да, правилно чухте.

В сряда (23 март) се очаква Хабек да обяви споразумение с германските провинции, произвеждащи въглища, за да наложи по-голямо производство на лигнит – най-замърсяващия вид въглища, с които да компенсира очаквания недостиг на руски газ през следващите месеци.

С войната в Украйна германците се научиха да жертват всичките си свещени крави и направиха зрелищни обратни завои в приоритетите на националната си политика.

С изключение на едно – Германия все още отказва да обмисли удължаване на живота на последните си три атомни електроцентрали. Те са единствените, освен възобновяемите източници, които на практика не отделят никакви емисии на парникови газове.

Берлин можеше да последва примера на някой от съседите си. През уикенда Белгия взе решение да отложи планираното поетапно спиране на ядрената енергия и да удължи живота на останалите си два ядрени реактора до 2035 г.

Но вместо да спечели похвала за поддържането на нисковъглеродни мощности за производство на електроенергия за малко по-дълго, решението на Белгия предизвика остра реакция от германското правителство.

„Съжалявам за решението на Белгия да разреши двата реактора на атомните електроцентрали „Тиханге“  и  „Дул“ да работят до 2035 г.“, коментира министърът на околната среда на Германия Щефи Лимке. „С оглед на рисковете ние изключваме удължаването на живота на ядрените реактори в нашата страна“, добави тя.

Въпреки че Лемке вероятно не говори от името на цялото германско правителство, нейната позиция илюстрира това, което напоследък дразни мнозина в Европа  – германското самодоволно превъзходство.

Това, че един германски министър смята, че има право да изнася лекции относно енергийния избор на други нации, е доста объркващо, като се има предвид, че пристрастеността на Германия към евтиния руски газ продължава да бъде първият източник на финансиране за войната на Кремъл в Украйна. По консервативни сметки Германия плаща на Москва 50 милиарда евро годишно за енергията си, предимно газ.

Докато руските сили продължават да обстрелват гражданска инфраструктура в Украйна, германските политици са толкова дълбоко вкоренени в своята идеологическа сигурност, че предпочитат да продължат да финансират военните усилия на Кремъл, отколкото да удължат живота на последните три ядрени централи в страната.

Правейки крачка назад, германската Зелена партия вероятно преживява епизод на изключителен когнитивен дисонанс. Партията е основана през осемдесетте години на миналия век, затова идеологията на Зелените се корени в антиядреното и антивоенното движение, последвало Втората световна война и периода на Студената война.

Сега Зелените се оказват в доста неприятна позиция – тяхната антиядрена идеология директно финансира военни престъпления в съседна страна. И въпреки това, всичко, което могат да направят, е да се придържат към това, което знаят най-добре – своето антиядрено настроение.

За съжаление, това е малко вероятно да се промени и ядрената енергия вероятно ще бъде последната германска свещена крава. Тя ще бъде заклана най-спешно.