Срещу Русия и Китай, свободата не идва безплатно

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Вече не можете да си купите Happy Meal в Русия след затварянето на McDonald’s. Най-новите мобилни приложения от магазина на Apple са забранени и редица международни, а европейски компании спират дейността си след нахлуването на Путин в Украйна, пише Йонас Парело-Плеснер.

Йонас Парело-Плеснер, изпълнителен директор, фондация „Алианс на демокрациите“, Копенхаген и старши сътрудник, Германски фонд Маршал, Вашингтон.

Както вдъхновяващият украински президент Зеленски изрази в международен призив: „Бойкотирайте вноса в Русия – ако не се придържат към цивилизованите правила, тогава не трябва да получават стоки и услуги от цивилизацията – нека войната ги храни“.

В Дания супермаркетите премахнаха стоките, произведени в Русия по собствено желание. Корабният гигант Mærsk преустанови операциите си в Русия. Тези стъпки не влизаха в санкциите на ЕС.

Обикновено бизнесът се държи далеч от глобалната битка на ценностите с автокрации като Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин. Това не е работа на бизнеса, беше обосновката, като германският бизнес беше лидер в този подход в Европа.

Вместо това компаниите се придържаха към отчитане на корпоративна социална отговорност и екологично, социално и корпоративно управление. А когато искаха да бъдат смели, те добавяха цветове на дъгата към логото си, докато все още щастливо правеха бизнес в Саудитска Арабия. Компаниите стояха настрана от предприемането на реални действия за защита на свободата и демокрацията.

Нахлуването на Русия в Украйна показва крехкостта на нашите европейски демокрации. Тяхната сила зависи от нашата готовност да ги защитаваме, включително и военно. Украинският патриотизъм и желанието да се борят за политическата си свобода са вдъхновение. Засега много по-голямата руска армия напредва само чрез бруталност – като например безразборните обстрели на градове, включително и по детска болница. НАТО, начело със САЩ, взе решение да не воюва, освен да предостави военна помощ на Украйна.

Това прави икономическата война на бизнеса още по-важна и едно от най-добрите оръжия на свободния свят. Руската валута, рублата, продължава да потъва. Санкциите на ЕС и Г-7 показват ефекта си. Яхтите на олигарсите са конфискувани, а Путин има поставен прът във финансирането на военната си машина.

Но трябва да се направи повече. Правителствата, потребителите и бизнеса трябва колективно да бойкотират руския нефт и газ. Повишената пазарна цена непременно означава рубли от продажба на петрол, финансиращи Путин. Новите европейски санкции срещу петрола трябва да включват натиск от трети страни. Когато обикновения гражданин на ЕС гледа тревожно безпрецедентната цена на газовата колонка, трябва да помисли и за обикновения украинец, бягащ от студени и празни градове под руски обстрел.

Украйна е нашата обща линия на фронта срещу Русия на Путин. Ако спечели, той продължава. Следователно той трябва да бъде спрян. В постсъветското пространство има и други суверенни нации. Путин може да ги нарече, както вече направи с Украйна, „изкуствени държави“, узрели за инвазия, евфемистично описвайки действията си като „специални военни операции“.

За съжаление Путин е само една от фигурите в глобалната авторитарна власт. И той не е единственият, който мисли за нашествия. Несъмнено лидерът на Китай Си Дзинпин си води бележки в седалището на Комунистическата партия. Как би реагирал светът на нахлуването в Тайван, последната свободна и демократична част от китайската цивилизация? Как завършва войната в Украйна може да реши как и кога започва конфликтът за Тайван.

Досега китайските лидери бяха изненадани от нивото на международните санкции и решимостта на бизнеса да прекъсне връзките си с Русия. Това трябва да продължи.

От друга страна, сега Китай има време да проучи настоящите санкции (най-доброто, което Западът може да направи) и може да се подготви по-добре. Китай също е различен икономически звяр за западните компании.Само 2% от приходите на Apple са генерирани в Русия, но близо до 20% от тях идват от Китай. В Европа картината е подобна, особено за германските компании с огромна пазарна зависимост от Китай. Санкционирането на Китай би им навредило на безпрецедентно ниво.

Нашествието на Путин води до едно просто заключение: „Свободата не идва безплатно“. Това важи и за бизнеса. Руските санкции и прекъсването на бизнеса трябва да доведат до ново прозрение. Има нови бизнес цели, която трябва да бъдат защитавани: свободата и демокрацията.