Борисов изкара една сутрин под карантина, но вече е свободен

Германският кацлер Ангела Меркел прави забележка на българския премиер Бойко Борисов за неправилното носене на маска [БТА]

Премиерът Бойко Борисов даде бързо два отрицателни теста за коронавирусна инфекция в петък преди обед. Причината бе положителният тест на началника на политическия му кабинет Деница Желева, който е излязъл в четвъртък следобед. Тя бе неотлъчно до Борисов по време четиридневната лидерска среща на ЕС в Брюксел.

Вторият тест на Желева и на останалите членове на кабинета на Борисов са отрицателни.

Пробата на Желева бе част от тестването на всички служители на Министерския съвет, след като в началото на седмица двама от тях бяха диагностицирани с COVID-19.

В петък Борисов не се яви в парламента за дебатите и гласуването на промените в правителството.

Пресцентърът на ВМА съобщи, че на премиера Борисов и Деница Желева отново ще бъдат направени PCR тестове през следващите дни. Тестът на Желева е отчетен като “съмнително положителен”.

“Подобни съмнително положителни резултати се отчитат по 4-5 на ден в лабораторията на Военномедицинска академия и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат“, се казва в съобщението на болницата.

“От гледна точка важността на проведената среща и контакти в Брюксел, на премиера Борисов и Деница Желева отново ще бъдат направени PCR тестове през следващите дни“, заяви от ВМА.

По време на лидерската среща в Брюксел българският премиер направи впечатление с неправилното носене на предпазната си маска под носа. Германският канцлер Ангела Меркел бе заснета да му прави забележка.