Бойко Борисов е с коронавирус

Бойко Борисов [Council newsroom]

Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус. “След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ”, написа той във Фейсбук.

Борисов пише още, че въпреки че РЗИ официално му е свалила карантината, още в петък той е отложил всички срещи и публични прояви за предстоящите дни.

Към момента премиерът изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет, съобщи пресслужбата му. “Министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера”, гласи още съобщението.

Премиерът е информирал американското посолство, тъй като американска делегация бе на посещение в България и имаше среща с него. Информирани са още министрите на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова, както и зам.-външният министър Георг Георгиев. РЗИ-София е в контакт с всички екипи от Министерския съвет, обслужвали срещите на премиера в петък.

“С оглед положителния тест за COVID-19 на премиера Борисов считам за свое задължение да ви информирам: последният ми контакт с министър-председателя беше в петък. От днес, веднага след като разбрах, се самоизолирам и се считам за поставен под карантина. При първа възможност ще си направя PCR тест”, написа във Фейсбук здравният министър Костадин Ангелов.

Борисов бе поставен под карантина в петък, след като зам.-регионалният министър Николай Нанков се оказа с положителен тест за коронавирус. Но макар че според заповедта на здравния министър карантината е 10 дни за всички, Борисов скоростно бе освободен от нея след два отрицателни теста. Столичната здравна инспекция декарантинира и президента Румен Радев със същия мотив – крайно необходима обществена работа.

Аргумент е и това, че двамата имат по два отрицателни теста. Това обясни шефът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред “24 часа”. По думите му и Радев, и Борисов са изпълнили разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек.

“Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме”, обясни Пенчев. Не посочи обаче в кой точно нормативен документ е заложена тази привилегия.

“На това основание всеки карантиниран може да иска отмяна след 2 отрицателни PCR теста. В противен случай може да съди РЗИ за дискриминация”, коментира пред “Сега” адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право. “Какви критерии ползват да определят чия работа е обществено, а коя не е обществено необходима”, попита тя.

По думите на Пенчев двата последователни отрицателни теста, които са дали президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, мотивира се РЗИ.

Пенчев допълни, че 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички.

В събота се разбра, че и бившата пиарка на Борисов Севделина Арнаудова, която сега работи в централата на ГЕРБ, също се ползва с привилегията на бързото декарантиниране. От карантина след два отрицателни теста е освободен и финансовият министър Кирил Ананиев.

Според правилата, разписани в заповедите на МЗ, всички те трябваше да останат 10 дни в карантина, дори и с негативен тест. “Изключения от правилото” в последните дни регистрираха и президентът Радев и външната министърка Екатерина Захариева, за която даже не е известно да си е правила тест, след като е била контактна със заразено лице – белгийската си колежка, която от миналата седмица е в интензивно отделение, припомня “Сега”.