Борисов иска да подава оставка, но правителството да остане

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред съпартийците си в "София тех парк".

Премиерът Бойко Борисов обяви в сряда, че е готов да се подаде оставката, но държи правителството да остане и да работи без него.

“Един ден повече не бива да стоим в управлението, ако хората не ни искат“, каза той пред актива на ГЕРБ в сряда. Хиляди членове на партията, заемащи ръководи позиции в централната и местната власт, бяха събрани по обед на открито в “София тех парк”.

“Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го“, обясни Борисов, което изненада неговите съпартийци. Те отговориха с шумно “Неееее”.

“Ако ние сме толкова силни и толкова единни (като партия), колкото казвате, какъв е проблемът да имаме служебно правителство. Трябва да внимаваме нас да не ни обвиняват за провокатори“, коментира премиерът.

До края на седмицата Борисов ще говори с коалиционните партньори, за да се уточни как може да се работи. Той изтъкна необходимостта да се върне, за да работи за партията преди изборите.

Национална конференция на ПП ГЕРБ

Geplaatst door Boyko Borissov op Woensdag 5 augustus 2020

“На места има деребеи, заради които ние ще продължим да страдаме“, обясни лидерът на ГЕРБ. Той каза, че лично трябва да се оправи с тях.

По информация на EURACTIV решението на Борисов ще бъде обявено в следващите няколко дни. Редовните избори трябва да са през март, но правителството също ще подаде оставка преди края на мандата си, разкриха източници близки до премиера.

Министър-председателят обясни, че правителството трябва да продължи да работи, за да продължи работата на парламента. Целта е да се направи актуализацията на сегашния бюджет и да се приеме нов.

В своята реч Борисов заяви, че „София тех парк“ е избран за събирането, защото „тук е най-видимо само за 10 години какви промени са станали“ в страната.

Той каза, че протестиращите сега блокират магистралите и метрото, които преди него ги е нямало.

“Когато беше финансовата криза, успяхме не само да запазим държавата, но и да вдигаме БВП с милиарди.  Винаги сме били в двойката и тройката на най-бързо развиващите се държави“, каза Борисов и допълни: “Ние се справихме най-добре и с пандемията в началото“.

Премиерът обаче призна, че усеща напрежение в обществото заради накърненото чувство за справедливост.

„Най-лесно е да ни атакуват е, че имаме отношение към избора на главен прокурор. Но не моят подпис стои под указа на президента Радев (за назначаването на Иван Гешев)“, каза Борисов.

Президентът Румен Радев отказа веднъж да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но Висшият съдебен съвет избра Гешев за втори път. Президентът отказа да вкара страната в конституционна криза и подписа указа, защото нямаше как да не го стори.

Главният прокурор бе избран след два вода с гласовете на представителите на всички парламентарно представени партии във ВСС, включително тези на ГЕРБ. Правителството отказа да издигне конкурент на Гешев, който да има подкрепата на гражданското общество.  След това ГЕРБ избран предишният главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Именно Цацаров лобираше най-активно за избора на Гешев.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че протестиращите срещу правителството нямат управленска програма и визия как точно могат да съставят правителството. Той обясни, че тези, които искат да разрешат еднополовите бракове, сега са срещу кабинета.

“Част от тези, които искат да ни управляват отново, двайсет и няколко години жертваха държавата в името на своите интереси, днес отново са готови да хвърлят държавата в хаос, само да се докопат до властта”, каза Каракачанов, който е военен министър в кабинета на Борисов.

Председателят на СДС Румен Христов коментира, че предстоят избори и тези избори трябва да бъдат спечелени отново от десницата.

“Ние превърнахме здравата работа в религия”, обяви в надъхваща реч евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че целта на ГЕРБ е да намери общ език с протестиращите, за да започне съграждането, а не разрушението. Част от хората започнаха да викат “ГЕРБ, победа!”.