Борисов обеща да праща дежурни депутати, за да крепят Слави Трифонов

Бойко Борисов говори пред министрите

Премиерът Бойко Борисов продължава да е неуморен извор на екзотични идеи за разрешаване на очертаващата се тежка политическа криза в страната. В сряда пред министрите си той обеща да прати 10 дежурни депутати от ГЕРБ, за да стоят в парламента и да подкрепят бъдещето правителство на “колега политик“ Слави Трифонов.

“Да не дезертират, да не се оправдават, че им липсва нещо. Готов съм да имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление на държавата. Искам бизнесът да е спокоен, а той ще е такъв, когато има ясно управление на държавата“, обясни Борисов.

Предложението на лидера на ГЕРБ бе направено с насмешка, но е показателно за отношението му към депутатите от неговата партия и парламентарната демокрация като цяло.

През последните години Борисов напълно игнорира парламентарния контрол, а партията му блокираше повече опити да бъде извикан, за да отговаря на въпросите на опозицията. Балансът на силите в новия парламент обещава това положение да се промени и парламентът да си върне водещата роля в политическата система. Отношението на премиера обаче не се е променило.

“Ние носихме отговорност до изборите, от тук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорността“, каза Борисов

В изборната нощ премиерът направи дълъг самотен монолог на улицата пред къщата си в Банкя, който бе излъчен на страницата му във Фейсбук. Тогава Борисов обясни, че е най-подготвен да бъде премиер и предложи да се сформира експертен кабинет, който да преведе България през кризата. Идеята му не предизвика реакции.

Сега Борисов предложи на останалите пет парламентарно представени партии да поемат отговорността и да формират кабинет, който да управлява. Той на няколко пъти обясни, че свикването на нови избори не е добър вариант.

Премиерът помоли “най-колегиално“ Слави Трифонов да започне да прави състава на правителството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри.

“Да приемем вариант нови избори – тогава хората, работещите хора и бизнесът, които в голямата си част гласуваха за нас, ще видят тяхната безотговорност и страх. Защото е много лесно да критикуваш и намираш кусури. Всички анти-ГЕРБ, анти-СДС, анти-Патриотичен фронт имат възможност за огромно мнозинство в парламента. Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват“, каза Борисов.

Ако останалите не успеят да се договорят, премиерът пак има решение.

“Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико народно събрание, за мажоритарни избори. Нека президентът Радев да внесе неговия проект за конституция. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто“, предложи премиерът.

Борисов продължи да говори, че ГЕРБ е спечелил изборите с 10% (всъщност са 8%) и има най-голям опит и експертиза да управлява.

Преди ден БСП допусна възможност да подкрепи правителство, съставено с мандата на “Има такъв народ”. Отговорът от партията на Слави Трифонов бе, че коалиция с БСП е невъзможна. Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че коалицията му ще изслуша “внимателно и с уважение” всеки опит на Слави Трифонов да състави стабилно управление. Иванов обаче също говори, че предсрочните избори са много вероятни.

От досегашните изяви на Борисов е видно, че най-неприемливото развитие за него е служебно правителство на президента Румен Радев.

“По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея”, бе лаконичният коментар на Трифонов, направен във Фейсбук в сряда.