Борисов отваря дискотеките точно за изборите

Бойко Борисов [МС]

Премиерът Бойко Борисов разпореди ресторантите да започнат работа от 1 март, а към това добави, че нощните клубове и залите за хазартни игри ще отворят на 1 април. Парламентарните избори са насрочени за 4 април

“С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения”, заповяда Борисов в сряда на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Въпросният щит съставлява около 5% от българското население и не изглежда като особено висока преграда за вируса.

Според експертите от Националния оперативен щаб пикът на третата вълна на пандемията в България ще се случи в началото на април. В края на миналата седмица Борисов разпореди започването на масовата ваксинация с наличните ваксини, за да може ресторантите да започнат работа от 1 март.

“В България при стриктно спазвани мерки и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин”, отбеляза Борисов.

По-късно здравният министър се срещна с представителите на ресторантьорския бранш. Заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета, а на една маса ще се допускат максимум до 6 души. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време е ограничено до 23 часа.

От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност при използването на 30 % от капацитета на залите Туристическите агенции, които организират пътуване зад граница, ще заработят с нощните заведения от 1 април.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов подкрепи старата идея на туристическия бранш за ваксиниране на служителите до началото на летния сезон.

До този момент 120 хиляди българи са ваксинирани с поне една доза, което е 2,4% от пълнолетното население. Ваксинацията е приключила при близо 30 хиляди души, които са получили и двете дози. Ако процесът продължи в настоящото ускорено темпо, до изборите ще бъдат ваксинирани още половин милион души, което е недостатъчно за развиване на колективен имунитет.

Новите случаи на коронавирусна инфекция са 1800 души за денонощие при направени 13 026 теста. Процентът на позитивните тестове е 13.8%. Подобен резултат бе отчетен и преди ден. България е на прага да отбележи 10 хиляди жертви от началото на пандемията.