Борисов ще бъде глобен с 300 лв, че ходи без маска

Премиерът Бойко Борисов в Рилския манастир [Профилът на премиера във Фейсбук]

Премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова и адрианополският епископ Евлогий ще бъдат глобени с по 300 лева за нарушение на противоепидемиологични мерки. Министър-председателят бе на посещение в Рилския манастир, за да инспектира как върви укрепването на пътя към манастира, но предизвика и огромно струпване на хора на закрито в църквата. Той и повечето хора там бяха без маски.

Малко по-късно през деня Министерството на здравеопазването обяви, че премиерът и всички около него ще бъдат глобени с по 300 лева.
Заповедта за задължителните маски на закрито беше издадена вчера от здравния министър Кирил Ананиев, след няколко дни на сериозно увеличение на заболелите от коронавирус.

“Поставянето на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, (лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, търговски обекти, търговски центрове тип МОЛ и други) е задължително”, се казва в заповедта на Ананиев.

Изключение се допуска за местата за хранене и питейни заведения.

По време на извънредното положение глоба отнесе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който бе сниман да пуши на пейка в парка пред сградата на Министерството на отбраната.

От началото на пандемията Бойко Борисов не е сред хората, които служат за пример за спазването на противоепидемиологичните мерки. Той често е сниман как носи маска, но носът му обикновено стърчи навън.

Голяма популярност доби видеото как премиерът се кара на самотен тракторист в средата на полето, че е без маска, докато самият Борисов е без маска.

Радостен съм да видя как българите продължават да работят въпреки трудностите, които епидемията от коронавирус създава за икономиката. В сектора на селското стопанство хората продължават да се трудят, навсякъде по полетата се виждат трактори. Благодаря на всички, работещи в сферата на строителството, земеделието, текстилната промишленост и др., които в момента поддържат нашата икономика и осигуряват заетост.

Geplaatst door Boyko Borissov op Zondag 12 april 2020