Британската търговия с Ирландия намалява след Брекзит

Вносът на стоки от Великобритания за Ирландия е намалял с 20%, откакто Обединеното кралство напусна единния пазар, според данни, публикувани в понеделник от Централната статистическа служба на Ирландия. [EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY]

Износът на стоки от Великобритания за Ирландия е намалял с 20%, откакто Обединеното кралство напусна единния пазар, според данни, публикувани в понеделник от Централната статистическа служба (ЦСС) на Ирландия.

ЦСС отчете внос на стойност 12 501 милиона евро между януари и ноември 2021 г., което е спад от 3 272 милиона евро в сравнение със същия период на 2020 г.

Междувременно износът за Великобритания се е увеличил с 20% за същия период.

Един от ефектите от протокола за Северна Ирландия, който наложи митнически проверки на стоки, пътуващи от Великобритания до Северна Ирландия, но запази провинцията в единния пазар на стоки на ЕС, е значително увеличение на вътрешноирландската търговия.

Протоколът създаде ситуация, при която северноирландските износители могат да се възползват от двойния достъп до единния пазар на ЕС и Обединеното кралство, докато вносителите са изправени пред това, че техните стоки подлежат на митнически проверки от двете страни, нарушавайки веригите за доставки.

Вносът от Северна Ирландия се е увеличил с 64% до 3,679 милиона евро в сравнение с първите единадесет месеца на 2020 г., докато износът за Северна Ирландия от републиката е нараснал с 48%.

45% от британските фирми съобщават за трудности при адаптирането към промените в правилата за закупуване или продажба на стоки, причинени от Споразумението за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, според проучване, публикувано миналия месец от Британските търговски камари.

„Тези данни със сигурност илюстрират, че проблемите със Споразумението за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС са структурни дефекти, които, макар и поправими, ако не бъдат взети предвид, ще доведат до дългосрочни щети на нашата икономика“, посочи Шеваун Хавиланд, генерален директор на Британските търговски камари.

В допълнение към допълнително създалата се бюрокращина в резултат на Протокола, фирмите също съобщават за нови тежести, свързани с изискванията за ДДС, митническите проверки и изискванията за правила за произход.

Бизнес лидерите в Северна Ирландия посочиха пред EURACTIV, че повечето британски фирми, изнасящи за Северна Ирландия, не са били подготвени за живота след Брекзит, и казаха, че един от всеки пет фирми в Северна Ирландия е съобщила, че техният доставчик в Обединеното кралство няма да търгува повече.

През последните шест месеца служители на Обединеното кралство и ЕС започнаха преговори, насочени към облекчаване на тежестта върху бизнеса в Северна Ирландия, докато пробританските юнионистки партии в Северна Ирландия казват, че Протоколът рискува да подкопае стабилността в региона.

Миналата седмица външният министър Лиз Трус каза, че няма да приеме споразумение, според което стоките, които се движат в Обединеното кралство, подлежат на проверки. Вместо това той предложи схема за самосертифициране с допускането, че повечето стоки няма да пътуват извън Северна Ирландия и така не е необходимо да се проверяват или да подлежат на допълнителна документация.