БСП иска да задължи Борисов да преговаря за руската ваксина Спутник V

Служители разтоварват първите руски контейнери с ваксини "Спутник" на летище в Буенос Айрес, Аржентина, 24 декември 2020 г. [EPA-EFE / Juan Ignacio Roncoroni]

Народното събрание да задължи правителството да започне двустранни преговори с Русия за закупуване на ваксината “Спутник V”. Това предложение направи лидерът на БСП Корнелия Нинова в петък. Тя напомни, че Унгария, Израел и Словакия имат намерение да водят преговори с Кремъл.

Според Нинова България трябва да купи ваксината “Спутник V”, иначе през 2040 г. ще бъде ваксинирано около 70% от населението в България. Това изчисление бе направено спекулативно от европейското издание на “Политико“ при темпа на ваксинация от средата на януари.

През тази седмица в България се поставяха средно по 18 000-20 000 дози дневно. При този темп на ваксинация ще е нужна година за имунизирането на 70% от пълнолетните българи.

БСП настоява ГЕРБ да включи предложението за преговори за руската ваксина в дневния ред на парламента до 5 март, когато се планира да е последното заседание преди предизборната ваканция. В противен случай социалистите ще съберат необходимите 48 подписа за извънредно заседание на депутатите по въпроса.

Корнелия Нинова разкритикува премиера Бойко Борисов за хаоса с фазите на ваксинирането и пускането на зелени коридори за желаещи само в големите градове. Тя напомни, че до възрастните хора в селата ваксини не са стигнали.

В отговор ГЕРБ обвини БСП в лобизъм и саботаж. Лидерът на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова обясни, че българското законодателство не позволява да се използва ваксина срещу коронавируса, която не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. В момента по думите й се правели научни консултации с руската страна за ваксината “Спутник V”.

Масовата ваксинация в по-големите български градове спря по-малко от седмица, след като започна. Причината за това бе несигурните доставки на AstraZeneca.

Европейският дебат за руската ваксина не е толкова черно-бял, както се води в българския парламент.

Редица страни от ЕС започнаха да узряват за идеята да купят от най-популярната руска ваксина, въпреки че Русия не крие желанието си да прави геополитика от това. Хърватското правителство реши да купи дози от “Спутник V” преди седмица. В Словакия и Чехия също тече дебат.

Унгария вече даде разрешение за употребата на руската и китайската ваксина на своя територия.

Германското правителство обяви, че гледа положително на възможността за закупуване на дози от Русия и дори бе предложено препаратът да се произвежда в Германия. Сърбия се нареди сред световните лидери по бърза ваксинация на своето население, използвайки руската и китайската ваксина. Сан Марино също сключи договор за доставка на Спутник V.

По-рано този месец председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави под въпрос в сряда дипломацията на Москва за ваксините.

“Все още се чудим защо Русия предлага теоретично милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ“, каза тя на пресконференция.

Експертът по защита правата на човека адв. Михаил Екимджиев вече коментира, че правителството трябва да направи необходимото за допускане на руските и китайските ваксини до българския пазар. Ако това се направи, гражданите, които имат желание да се ваксинират с тях, би трябвало да могат да го направят срещу заплащане, както се прави с грипните ваксини, обясни той. В противен случай правителството рискува да не направи необходимото за защита на живота на своите граждани, което нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Според Екимджиев не е проблем българската лекарствена агенция да провери документарно надеждността на руските и китайските препарати, като даде разрешение за вътрешна употреба.