БСП се изравнява с ГЕРБ, опозицията може да има мнозинство

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред съпартийците си в "София тех парк".

ГЕРБ и БСП имат почти равна подкрепа, а критичните към управлението на Бойко Борисов политически формации най-вероятно ще получат превес в следващия парламент. Това показват данните от социологическото изследване на “Тренд” по поръчка “24 часа”.

Към началото на септември ГЕРБ остава първа политическа сила с 23.8% подкрепа сред решилите да гласуват, а БСП има 23.4%. Тенденцията през август е за намаляваща подкрепа за ГЕРБ, макар и с много бавни темпове и увеличаваща се за БСП.

Като трета политическа сила твърдо се очертава “Има такъв народ” на шоумена Слави Трифонов с 15.9%. Повечето социологически проучвания твърдят, че Трифонов е най-големият печеливш от протестите срещу правителството и главния прокурор, въпреки че той подкрепя недоволството само от ефира на своята телевизия.

За четвъртата позиция има паритет между ДПС (10.4%) и “Демократична България” (9.9%).

В следващия парламент най-вероятно ще попаднат седем политически групи. “Изправи се. БГ” на Мая Манолова е на бариерата с 4%, същото е положението при “Обединени патриоти” с 3.9%.

Това означава, че критичните към Борисов политически сили, които ще получат парламентарно представителство, към момента имат подкрепата на 53% от българите. ГЕРБ, “Обединени патриоти” и ДПС сумарно имат около 40%.

Един от ключовите въпроси за ГЕРБ е дали коалицията на Мая Манолова ще влезе в парламента, а “патриотите” няма да влязат.

“Воля”, “Възраждане” и “Атака” имат подкрепа на малко над 1% от анкетираните.

Проучването на “Тренд” показва, че 83% от българите искат намаляване на депутатите до 120, но мнозинството от хората не са запознати и нямат интерес към идеите за конституционни промени. Повечето хора не подкрепят премахването на Великото Народно събрание.

В началото на септември 47% от хората искат предсрочни парламентарни избори, а 37% – не желаят такива. Подкрепата за протестите също стои непроменена  – 62% ги подкрепят, а 30% – не. Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят пътните блокади, а 35% одобряват такива действия, показва проучването.

Само 29% смятат, че има нужда от нова конституция, 37% казват, че такава нужда няма, а останалите не знаят какво да кажат.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център “Тред” по поръчка на “24 часа”, извършено в периода 29 август – 5 септември, в което са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи.