България е осъдена за безкритично приемане на антисемитизма на Сидеров

Волен Сидеров [Велко Ангелов, Дневник]

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради антисемитски виждания на лидера на “Атака“ Волен Сидеров от ранните етапи на неговата политическа кариера. Допреди година и половина той бе част от управляващата коалиция, но партията му напусна “Обединени патриоти“, а Сидеров реши да стане общински съветник в София.

Съдът реши, че българските институции не са адресирали адекватно коментарите на политика. Поради това страната ни е нарушила правото на личен и семеен живот и забраната за дискриминацията срещу двамата жалбоподатели – Габриела Бахар и Катрин Гудман – пловдивчани от еврейски произход.

През 2005 година Волен Сидеров и неговата “Атака“ успяват да влязат в парламента с близо 9% от гласовете. През 2006 година граждани и неправителствени организации подават жалба пред новосъздадената Комисия за защита от дискриминацията за коментарите на Сидеров. В крайна сметка българските власти не предприемат мерки.

Пред европейския съд двамата пловдивчани описват “Атака“ като расистка и ксенофобска партия. Те представят откъси от коментарите на Сидеров за юдаизма и евреите, представени в книгата му “Властта на Мамона“ (изд. 2004 година). В нея той казва, че навсякъде в Европа евреите са влизали под кожата на управляващите, тласкали са ги към войни, за да могат после да изпаднат в остра нужда от пари.

Според него върху руснаците, българите и други православни е извършен геноцид, който е бил ръководен от западни талмудски кръгове, оглавявани от семейство Ротшилд.

В книгата си “Бумерангът на злото“ (2002 г.) Сидеров отрича Холокоста. Според него газовите камери, в които са убити милиони евреи, са измислица и това е подкрепено от данни на английското разузнаване. Холокостът е наречен лъжа, от която евреите са извлекли огромни ползи.

Изказванията срещу евреите, циганите и всякакви други продължават и по време на предизборните митинги.

Европейският съд казва, че изявленията на Сидеров могат да се определят като антисемитски.

“Трудно може да се оспорва, че тези изказвания предизвикват изключително негативни стереотипи, които имат за цел да очернят евреите и да създадат предразсъдъци и омраза“, се казва в съдебното решение. По делото са присъдени 2750 евро разноски, които държавата трябва да плати на адвокатите на жалбоподателите.

В началото на 2011 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) призова парламента да излезе с декларация срещу преиздадените година преди това антисемитски книги на Волен Сидеров. Според правозащитниците и двете книги са образци на антисемитска пропаганда, недопустима в съвременните европейски общества. Народното събрание не взе отношение.

Във вторник България бе осъдена и от ромите Кремена Будинова и Васил Чапразов, пак заради изказванията на Волен Сидеров към ромското малцинство и липсата на реакция от българските институции. Двамата описва “Атака“ като ксенофобска партия. Двете решения са много сходни, а жалбоподателите са защитавани от Българския хелзински комитет.

Те се жалват заради начина, по който са отразявани новините за ромите по телевизията на “Атака“ в изборната 2005 година. Жалбоподателите посочват най-често използвания етикет “цигански терор“, както и преднамереното отразяване на криминалните хроники с акцент върху престъпленията, извършвани от роми. Чисто криминални актове са определяни като терористични нападения срещу етническите българи.

Европейският съд по правата на човека се позовава и на други предходни осъдителни решения срещу държавата по казуси, свързани с реч на омразата срещу ромското малцинство. Присъдени са 2900 евро за направените разноски по делото.