България ще налага мораториум върху вноса на боклук, включително от ЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди в четвъртък (16 януари) на ресорните министри да проучат възможностите за налагане на временен мораториум върху вноса на боклук, който евентуално да бъде въведен през следващата седмица.

“До другата сряда има две задачи – първата е износът на боклук. Да, има брюкселски директиви. Какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ми го гарантирате”, каза Борисов. Другата задача е ограничаването на използването на вода от ВЕЦ заради засушаването.

Преди три дни забраната за внос на отпадъци бе поискана от националистите от “Атака” и “Възраждане”. Законови поправки за вноса на отпадъци от страни извън ЕС обеща и БСП в първите дни на годината.

Още тогава беше ясно, че забраната за внос на боклук от други европейски страни противоречи на принципа за свободно движение на стоки в ЕС. В случая боклукът е стока, която се оползотворява от част от българския бизнес. Проблемът е с контрола върху тази търговия в България.

Монетата има две страни

Налагането на пълна забрана за внос на отпадъци от други европейски държави ще засегне българската рециклираща индустрия, която е водеща на Балканския полуостров. В страната има изградени мощности за рециклиране, които са печеливши и създават работни места. Те преработват и вносни отпадъци, а сега бизнесът е особено печеливш.

До 2017 г. Китай бе най-голямото европейско “сметище“. Там се изнасяха, извън всякакви регулации, общо 56 процента от всички пластмасови отпадъци  в Европа. От 1 януари 2018 г. обаче Китай забрани вноса на определени видове отпадъци, сред които и несортираните пластмасови боклуци. Тази забрана свари Европа неподготвена и европейските държави трябваше да потърсят алтернативи. Една от тях бе въвеждането на забрана за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Регулациите на ЕС позволяват износа на боклук за други държави-членки, но само за неговото оползотворяване – изгаряне за производство на енергия или рециклиране.

Сега България реално стимулира вноса на отпадъци за изгаряне, защото произведената от това електроенергия се изкупува на завишени цени, а и заводите получават допълнителни доходи и от приемането на самия боклук. Пазарът би могъл да се регулира с премахване на преференциалните цени и засилването на контрола. Така секторът би могъл да се изчисти.

Лидер в ЕС

Последната статистика на Евростат от 2017 г. показва, че България е европейски лидер при оползотворяването на пластмасовите отпадъци. Общо 65% от пластмасовите опаковки в страната се рециклират. Това автоматично поставя страната ни на второ място в ЕС, а първенец е Литва.

Българските данни сочат, че страната внася около 300 000 тона отпадъци за рециклиране всяка година, което натоварва местната индустрия. Количествата не са за подценяване. Приблизително подобно количество отпадъци генерира столицата София за една година.

На този фон общо 42% от отпадъците от пластмасови опаковки са рециклирани в ЕС през 2017 г. Всяка година европейците създават 25 млн. тона пластмасови отпадъци, но по-малко от 30% от тях се събират за рециклиране.

Засилване на контрола

Евродепутатът Иво Христов призова във вторник Европейската комисия да се намеси в търговията с отпадъци в ЕС и да предприеме мерки за контрол върху нея.

“Българските граждани не искат страната ни да се превърне в бунище”, каза Христов (БСП, Алианс на социалистите и демократите) в изказване пред ЕП. Главният прокурор Иван Гешев също коментира, че “България не заслужава да бъдат превърната в кофа за боклук или тоалетна чиния”.

От края на миналата седмица в ареста се намира бившият министър на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради източването на пернишкия язовир “Студена”, но ще бъде разследван и за вноса на отпадъци от Италия.

Настроенията срещу безконтролното депониране на отпадъци започна след огромния пожар под мост на магистрала “Струма” край Дупница през лятото на 2019 г. В разрез с всички регулации там беше струпано огромно количество отпадъци, които после трябва да се изгорят в близките ТЕЦ-ове. Огънят повреди магистралата и се наложи основен ремонт на съоръжението.

След това италианската полиция хвана пратка с 800 тона балирани отпадъци на път за България. Италианските власти подозират връзка между калабрийската мафия и износа на боклук за Балканите.