България ще получава азерски газ от 31 декември

Трасето на Трансадриатическия газопровод

От 31 декември тази година. България започва да получава природен газ от Азербайджан, съобщи Министерският съвет във вторник. Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

“Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ “работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация“ на доставките на природен газ. Енергийният министър Теменужка Петкова също отбеляза важността на договора с Азербайджан.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка – „Кулата“, която свързва Трансадриатическия газопровод (ТАП) с гръцката газопреносна система.

Както EURACTIV вече написа, очаква се Междусистемната газова връзка Гърция да бъде изградена в края на следващата година. Именно тогава България ще може пълноценно да използва всички възможности за газова диверсификация, включително с пренос на газ от термина. Капацитетът на газовия интерконектор е 3 милиарда куб.м. газ на година.

Трансадриатическият газопровод започва работа с пренос на 10 милиарда кубически метра газ. Гърция обещава, че през 2021 г. ще бъде извършен пазарен тест за удвояване на транспортния капацитет на тръбопровода до 20 милиарда кубически метра годишно.

Първоначалните количества от 10 млрд. куб.м. газ трябва да задоволят около една трета от търсенето на газ в България, както и една четвърт от нуждите на Гърция и 12% от италианското търсене на газ.

Преди близо две години българският премиер Бойко Борисов обяви, че газовата връзка с Трансадриатическия газопровод (ТАП) трябва да заработи в „синергия“ (едновременно) с пускането на ключовия за Европа Южен газов коридор, но забавянето в строителството е близо година. Газовият интерконектор Гърция-България, извесетн също като Стара Загора-Комотини, бе обявен за приоритетен от България и Гърция преди 11 години.