България ще получава договорения азерски газ от 1 юли

България ще започне да получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан от 1 юли, въпреки че газовата връзка с Гърция най-вероятно няма да бъде пусната в експлоатация дотогава. Това стана ясно от съобщението, което премиерът Кирил Петков направи в петък в парламента.

България има договор за доставка на 1 милиард куб.м. газ от Азербайджамн, които са достатъчни за 1/3 от годишното потребление на страната. Азерският газ се доставя през Трансадриатическия газопровод (ТАНАП), който минава през Турция, Гърция и стига до Италия.

Досега се смяташе, че България може да получава своите количества само през междусистемната газова връзка Комотини-Стара Загора, която все още не е завършена. Очаква се физическото завършване на строителство да се случи към края на юни, но след това проектът трябва да бъде приет и пуснат в действия, което ще трае още няколко месеца.

“Добрата новина днес е, че това, което до този момент бе обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е това. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана – още от 1 юли“, каза Петков.

През юли България очаква две доставки на американски втечнен газ на цени, които са по-ниски от тези на “Газпром“, както уверява премиерът. Това означава, че поне до началото на отоплителния сезон България трябва да е осигурила необходимите доставки на газ, както и необходимото за запълването на газохранилището в Чирен.

В края на април “Газпром“ спря доставките на газ за България в нарушение на действащите договори. Правителството в София отказа да изпълни едностранно наложеното от Москва искане за откриване на сметка в рубли в Газпром банк, за да плаща за газовите доставки, защото по договор се плаща в долари. Русия не дава никакви гаранции по какъв курс ще конвертира доларите в рубли, което застрашава българската енергийна сигурност, обяви правителството.

Засега се оказва, че решението на Газпром да спре газа за България не се отразява на цените и на подсигуреността на страната с природен газ.

В петък Кирил Петков коментира, че стартирането на азерските доставки в пълен обем показва, че има истински „устрем за диверсификация“. Той отново потвърди, че цената на американския втеченен газа е по-ниска от тази, на която България купуваше от „Газпром“, а и от сегашната пазарна цена на „Газпром“ на европейските борси.

Втечненият газ ще бъде иректно доставен от американска компания на “Булгаргаз“ без посредници, за което вече има сключен договори.

През следва седмица правителството ще представи пакет от мерки за борба с инфлацията, провокирана от войната в Украйна. Вицепремиерът Асен Василев напомни, че в момента цената на тока за домакинствата е на нивата от миналата година, което било безпрецедентно за Европа.