Гешев оповести „исторически“ лов на цяла група руски шпиони (видео)

Съпругата на "Резидента" чака да влезе в руското посолство [ПРБ]

Българската прокуратура оповести разкриването на цяла група за шпионаж в полза на Русия, формирана от служители на военното министерство и разузнаването. Арестувани са петима души, а един от заподозрените ще бъде оставен на свобода под гаранция, защото е решил да съдейства на разследването. Шпионите са успели да изнесат важна информация, която засяга сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ.

Ловът на заподозряните за руски агенти в София е продължил през целия ден в четвъртък (18 март). Полицията е спирала и проверявала всички коли на изхода на магистрала „Тракия“ от София към Пловдив. Един от арестуваните е бил задържан в близост до сградата на руското посолство.

Разпространено бе и видео с част от доказателствата срещу шпионите

В петък главният прокурор Иван Гешев обяви, че операцията е „без аналог след 1944 година“. Той коментира, че изнесените от шпионите данни са били от “особено значение за българската национална сигурност, за ЕС, НАТО и САЩ“.  Гешев изрази надеждата си „случаят да не послужи за разединение на нацията“, имайки предвид големият дял българи, които симпатизират на Русия.

“Лично аз съм тук, защото искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност, в частност ДАНС и служба „Военно разузнаване“, които в последните години възстановиха своя капацитет“, каза Гешев.

Според него съществен принос към неутрализирането на групата са имали двама души – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и настоящият шеф на военното разузнаване полковник Велко Атанасов.

Действията на българските власти се случват в момент на силно обтягане на отношенията между САЩ и Русия. Пред два дни американският президент Джо Байдън даде интервю, в което призна, че смята руския си колега Владимир Путин за „убиец“.

Руското посолство коментира, че акцията е опит да се забие клин в отношенията между България и Русия.

„Резидентът“

Шпионин с кодовото име “Резидентът“ бе посочен за лидер на шпионската група в София. Той е бивш началник в българското военно разузнаване, като е завършил разузнавателната школа на руското Главно разузнавателно управление в Москва.

След напускането на активна работа, шпионинът станал преподавател по своята специалност и започнал да гради агентурна мрежа в България. Прокуратурата твърди, че шпионинът е вербувал хора с достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. В групата е участвала и съпругата му, която има руско и българско гражданство.

„Тя се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между „Резидента“ и служител на руското посолство, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и „Резидента“, както и нейни посещения в посолството“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Подготвени хора

Прокуратурата твърди, че другите участници в групата са били изключително подготвени хора –  военнослужещи на висши държавни длъжности. От представената информация става ясно, че голяма част от заподозрение още са на свобода.

Единият от вербуваните шпиони се занимавал с планиране на бюджета на Министерството на обраната. Вторият участник в групата е настоящ служител във „Военно разузнаване“, който се занимава с борбата с хибридните заплахи и рискове, включително от Русия.

Третият участник също е действащ служител на „Военното разузнаване“, който неколкократно е бил изпращан на мисии зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. В момента е директор на Дирекция „Класифицирана информация“ към Народното събрание.

Шпионаж за дребни суми

Българските власти твърдят, че „Резидентът“ е провеждал чести срещу със своите агенти в ресторанти, на спортни площадки, в колата си. Той им дава мобилни телефони и SD карти, за да заснемат чувствителна информация от своите компютри.

Властите показаха видеозаписи от скрити камери, на които се вижда как агентите снимат с телефоните си документи от екраните на служебните си компютри. Разкритият служител на Министерството на отбраната в един дните е отделил 4 часа и половина за снимане на екрана на компютъра си.

Възнаграждението за шпионите било плащано в пликове с различна валута. Участниците са заснети как след това я обменят в чейндж бюра. Сумата на месец била между 2000 и 3000 лева.

Руското посолство: Има опити да се забие клин в отношенията ни

“В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни“ опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна“, се казва в позицията на руското посолство за извършените арести.

Дипломатическата мисия разчита българският съд да прекрати “спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България“.

“Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство“, допълва посолството.

Големият лов на шпиони в София

През последните две години българските власти проведоха няколко акции срещу предполагаеми руски шпиони, но повечето от тях бяха фокусирани върху персонала на руското посолство в София. Голяма част от разкритите “шпиони“ бяха уличени за събиране на военна информация.

В средата на декември м.г. България изгони руския военен аташе в София. Руското посолство обяви, че действията на българските власти нямат никакво основание. Прокуратурата обяви, че дипломатът е събирал всякаква военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

През септември м.г. ДАНС и прокуратурата обявиха, че са открили други двама шпиони в руското посолството, които търсили “информация за модернизация на българската армия“.

В края на януари 2020 година още двама руски дипломати бяха експулсирани по обвинения, че са шпионирали в България. Единият бе уличен, че е търсил информация, свързана с изборите, а другият – за енергетиката.

През октомври 2019 година бе изгонен първият секретар на Руското посолство в България, който си остава най-високопоставеният служител на дипломатическа мисия, уличен в незаконна дейност. България го обвини, че в продължение на близо една година е „провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО”

Интересното е, че ловът на шпиони в София често се припокрива с други събития по оста Москва – Вашингтон. Експулсирането на първия сетретар на руското посолство се случи няколко дни, след като българската прокуратура обвини трима руснаци за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Малко преди  това ръководителите на българската прокуратура направиха посещение във Вашингтон.

Гебрев, синът му и техен служител бяха отровени през 2015 г. по начин, който много наподобява случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Как започна всичко

Шпионската сага в София започна през есента на 2019 година с ареста на председателя на българското Национално движение “Русофили” Николай Малинов,който първи бе обвинен за шпиона в полза на руски граждани. По наказателното дело и досега няма особено развитие, но случаят придоби голяма международна известност, след като Москва и Вашингтон  се намесиха директно.

Николай Малинов бе пуснат да пътува до Москва от съдия Андон Миталов, който отмени забраната му да напуска страната. В Кремъл лично руският президент Владимир Путин награди обвиняемия в шпионаж българин с руския орден “Дружба“. Орденът се връчва за особени заслуги за укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Няколко месеца по-късно САЩ обявиха съдия Миталов за корумпиран и му забраниха да стъпва на американска територия.