Български роми разпалиха огнище на Covid-19 в Италия, усмиряват ги с войска

Военни охраняват квартала, където живеят българските граждани

Група заразени с коронавирус български граждани, които пребивават в Италия, съживиха страха от нова карантина на Апенините. Общо 49 са позитивните за Covid-19 българи в южноиталианското селище Мондрагоне край Неапол. Заради тях селото бе поставено под строга карантина, а около него бе очертана забранена за движение “червена зона”.

В Мондрагоне има цял български квартал, а в пет сгради от доста време живеят само български граждани, предимно от ромски произход.

Здравните власти започнаха масовото тестване, след като бременна българка е постъпила в болницата с оплаквания и се е оказала позитивна за коронавирусна инфекция, съобщи д-р Гаетано Ривеци от местната здравна инспекция. Пациентката не говорела и дума италиански.

След направени над 600 теста 49 българи са дали положителен резултат, а 13 от тях са избягали след взимането на PCR тестовете и следите им засега са загубени. Общи 19 души са настанени за лечение в специално обособено отделение в близката болница.

Това доведе до нарастване на страховете сред гражданите на Мондрагоне заради риска от възможно разрастване на епидемията. Има сериозно напрежение около петте сгради на жилищния комплекс и местните власти бяха принудени да сложат здравен кордон в понеделник вечерта.

Българи, които са тествани негативно, настояват да им се разреши да напуснат домовете си, за да да отидат на работа. Всички те живеят ден за ден и работят на черно.

Тази сутрин се стигна до сблъсъци с властите заради затварянето на зоната. Италианската общност обвинява българските граждани, че нарушават карантината и разпространявали заразата, защото се движат потайно нощем. Зоната е с висока степен на криминална дейност, а за живеещите там българи се смята, че осигуряват трафика с контрабандни стоки, както и приток на работна ръка за сезонна работа.

За овладяване на положението на място е изпратена войска. Властите се безпокоят, че и в друго части на зоната около Неапол, където са дошли временни сезонни работници може да има скрити коронавирусни огнища.