Великобритания все пак ще посочи еврокомисар

Джулиан Кинг е настоящият представител на Великобритания в ЕК. [ЕК]

Британското правителство призна в понеделник (11 ноември), че “ще изпълни законовите си задължения” и ще номинира представител за Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен.

Официални представители на Обединеното кралство заявиха пред репортери, че страната „ще изпълни законното си задължение, а нашите служители продължават да поддържат редовен контакт с екипа на избрания председател“, което противоречи на отказа на премиера Борис Джонсън да определи кандидат.

Премиерът заяви в официално изявление през юли, че „при никакви обстоятелства няма да излъчим представител за новата комисия, която ще встъпи в длъжност на 1 декември“.

Но на 6 ноември Урсула фон дер Лайен поиска официално от Джонсън да бъдат посочени двама претенденти за поста – един мъж и една жена. Обединеното кралство получи неофициален срок да реши до понеделник, но към момента на редакционното приключване на тази публикация, кандидат не беше представен.

Говорител на Комисията заяви пред журналисти по-рано в понеделник, че не е съобщено име, но “ние очакваме отговор днес”.

Като част от компромиса на Европейския съвет за удължаване на срока за Брекзитt до 31 януари, правителствените ръководители настояват, че Обединеното кралство трябва да изпълни текущите си задължения като член на ЕС, включително “да предложи кандидат за назначаване като член на Комисията”.

Според юридичиския съвет, поискан от ЕК, комисията на Урсула фон дер Лайен може да поеме властта и без представител на Великобритания, научи ЕURACTIV. Единственото задържание на избраната за председател е поне да поиска такъв да бъде номиниран.

Кой може да е?

Фон дер Лайен обеща да ръководи Комисия, в която има баланс между половете. В момента в нея има 15 мъже и 12 жени, след като миналата седмица Румъния реши да изпрати евродепутата Адина Валеан.

Усилията да бъде спазено обещанието за баланс, намаляват шансовете на действащия комисар Джулиан Кинг да остане на работа. Макар че Урсула фон дер Лайен позволи на френския президент Еманюел Макрон да посочи само един кандидат мъж за мястото на отхвърлената от Европейския парламент Силви Гулар.

Кинг е еврокомисар по сигурността и неотдавна активно се ангажира с оценката на рисковете за внедряването на 5G мобилни мрежи. Фон дер Лайен не е назначила негов пряк приемник в новия си екип.

Кинг много пъти посочи пред репортери в Брюксел, че правителството не го е търсило за съгласието му мандадът му да бъде удължен.

Кандидатите за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния – Тиери Бретон, Оливер Вархей и Адина Валеан тепърва ще минават проверката и изслушването в Европарламента. Гласуването на пълната комисия от Парламента е насрочено за 27 ноември в Страсбург.