Калфин: Ветото върху Скопие е в интерес на продавачите на български паспорти

Ивайло Калфин [скрийншот]

Българското вето върху старта на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония е в интерес на тези, които продават паспорти на македонци в София. Това обясни бившият външен министър Ивайло Калфин в интервю за bTV.

Според него непосредствената полза от българската позиция е за всички, които не искат да видят ЕС и НАТО да се разширяват в региона и не искат да видят РС Македония в ЕС. Такива са всички среди в Скопие и Белград, които искат да отделят Македония от пътя ѝ за ЕС. “С нашето решение те празнуват и си намериха нов повод за яростна антибългарска кампания, каквато не е имало от много години в Скопие”, допълни Калфин.

По думите му България е влязла в ситуация, от която всеки изход е лош. София не обяснява добре това, което иска да се случи, за да даде зелена светлина на Скопие, смята Калфин. Затова и позицията на България трябва да бъде конкретизирана.

“През 2017 г. подписахме договор (за добросъседство, бел. ред.) и 3 години по-късно разбрахме, че не е достатъчен, че не се изпълнява”, каза Калфин. По думите му управлението на Зоран Заев е прозорецът, който има Македония да започне преговорите. И това е предполагало България да постави така исканията си, че те са бъдат разбираеми, както е направила Гърция.

“А да се държиш като обидено дете и да казваш – вижте как се държат с нас, тогава никой не ни разбира”, допълни бившият първи дипломат. Българя трябва да е активна, да постави точки изпълними в близко бъдеще, каза той.

Според него в договора е заложен проблем, тъй като е оставено на историците да решават политически въпроси.

“Кое защитихме на българската история (с ветото)”, попита риторично той. “Ние имаме интерес хората да могат да пътуват, да търгуват, да има близки контакти в съседните държави. В момента се случва точно обратното”, заключи Калфин.

Джамбазки: ВМРО не е клуб за шиене на гоблени

Преди Калфин гост на bTV беше евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той се включи от двора на ВМА, облечен в защитен костюм, тъй като е доброволец в болницата.

Джамбазки обаче не успя да коментира нито доброволчеството си, нито темата за Македония, защото цялото му включване мина в отказа му да отговори на елементарния въпрос дали е хвърлял бомбички срещу протестиращите, които във вторник вечер се събраха пред сградата на ВМРО в София.

Според Джамбазки въпросът не е дали той хвърлял пиратките, а защо протестиращите са отишли да чупят сградата на ВМРО. “Отговорихме адекватно на това, което правиха пред сградата. Те дойдоха първи да хвърлят бомби. Това е исторически паметник на културата и няма да позволим да бъде вандализиран”, много пъти повтори Джамбазки. В сряда Джамбазки отрече пред EURACTIV България да е хвърлял бомбички.

“ВМРО не е клуб по шиене на гоблени. Ние защитаваме себе си, своята собственост, своята сграда. Не се саморазправяхме, а се самозащитахме”, настоя той.

И допълни, че той е човекът, “който взе решение да се защити нашата собственост и живота и здравето на хората”.

Евродепутатът не отговори и на въпроси откъде има бомбички в сградата на ВМРО. Това не било съществен въпрос, тъй като те се продавали в търговската мрежа и не са незаконни.